Pastırma Bozulur mu?

Pastırma Bozulur mu?

Ülkemizde sevilerek tüketilen besinlerden bir tanesi olan pastırma, ekonomik olmasa da, her öğünde tüketilecek kadar lezzetlidir. Farklı yemek ve kahvaltı öğünlerinde tercih edilen pastırmanın muhafaza edilmesi konusu özel bir dikkat gerektirmektedir. Pastırma uzun müddet saklanacaksa, mutlaka saklama koşullarına dikkat edilmesi gerekir.

Pastırmanın Saklanması

  • Satın alınırken paket halinde olan pastırma, aynı zamanda bütçe doğrultusunda gram hesabı ile de dilimletilerek satın alınabilmektedir. Paket halinde alınan pastırmanın paketi açılmadığında, son kullanma tarihine kadar kullanılır halde bekletilebilmektedir.
  • Paketsiz olarak, yani dilimlenmiş şekilde satın alınmış olan pastırmanın ise kullanım süresi oldukça kısadır. Bunun yanında çok kısa bir süre içinde de tüketilmesi gerekir. Paketli olan pastırmalar vakumlama yöntemi ile hava almayan poşetler içerisinde satışa sunulur. Bu tür paketlerde son kullanma tarihinin satıcıya sorulması gerekir.
  • Açık halde alınan pastırma ise genellikle yalnızca karton bir kutunun içinde, alüminyum folyoda ya da şeffaf bir poşette satılır. Vitrinde görülüp beğenilen pastırmadan dilimlenmesini istediğinizde, satıcı büyük olasılıkla bu tip bir paketleme yapacaktır.
  • Alüminyum folyo veya karton kutu genel olarak dayanıklı değildir. Bu nedenle satın alındıktan sonra pastırmalar daha sağlıklı ve daha uzun süre dayanmayı sağlayacak kapaklı saklama kaplarına alınmalıdır.
  • Pastırmanın taze biçimde tüketilebilmesi için 1 veya 2 gün tüketilecek kadar bir miktar, paketsiz olarak satın alınabilir.
  • Pastırma karton kutu içinde satın alınmış ise, eve gelindiğine ilk iş bu kutudan kurtulmak olmalıdır. Pastırma dilimlerinin birbirine değmemesi sağlanabilirse, ömrü çok daha uzun olacak ve aynı zamanda da saklanması sırasında da sağlıklı bir ortam oluşturulabilecektir.
  • Üst üste bir başka kutuya alınan pastırmaların dış bölümünde yer alan çemen, zamanla dilimlerin birbirine sıkı bir şekilde yapışmasına neden olacaktır. Bu nedenle çemen bölümünün erimesinin önlenebilmesi için pastırmanın buzdolabında ya da soğutucuda muhafaza edilmesi de çok önemlidir.
  • Pastırmaların saklandığı ortamda nem oranı yüksek değilse ve sıcaklık 15 dereceye ayarlanabilir durumda ise 1 ay boyunca muhafazası mümkün olabilmektedir. Vakumlu haldeki dilim pastırmalar ise 3 aylık bir süre boyunca taze şekilde tüketilebilecektir.

Pastırmanın Bozulması

Pastırma, dana etinin en güzel yeri alınarak, tuz banyosu içinde hazırlanan, çeşitli baharatlarla harmanlanarak lezzetlendirilen bir üründür. Baharatlarla hazırlık aşamasında pastırma eti büyük oranda pişmektedir. Pastırma etinin daha uzun süre dayanması ve çok daha leziz bir hal alması için dış kısmın ayine baharatlı bir malzeme olan çemen sürülmektedir.

Bu aşamalardan geçen pastırma, kolay bozulan bir ürün değildir. Ancak pastırma birkaç gün boyunca oda sıcaklığında bırakılır ise dış kısmında bulunan çemen eriyebilir ya da dilimlerin birbirine yapışmasına neden olabilir. Bu durum tat anlamında bozulmaya yol açmaz ama tüketim sırasında can sıkıcı bir durum oluşmasına yol açabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ