Pastörize Süt Nasıl Saklanır?

Pastörize Süt Nasıl Saklanır?

İnsanlar vücut sağlıklarını koruyabilmek için belli başlı temel besin ögelerini almalıdırlar. Bunun için her gün belli oranlarda protein, karbonhidrat ve yağ tüketmeleri gerekir. Özellikle proteinler kas ve beyin gelişiminde oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle protein içerikli besinlerin tüketimine özen gösterilmelidir. Ancak protein oranı yüksek besinler kolay bozulabilen yiyeceklerdir.

Bu nedenle protein ağırlıklı besinlerin tüketimine dikkat etmek gerekir. Protein ve kalsiyum açısından zengin olan besinlerden birisi de süttür. Bu yüzden sütlerin saklanma koşulları da oldukça önemlidir. Doğru koşullarda saklanmayan sütlerde bakteri oluşumu gözlenebileceği gibi çeşitli mikroorganizmaların oluşma ihtimali oldukça yüksektir. Özellikle pastörize sütler belli işlemlerden geçtiği için bakterilerin ölmesi sağlanmaktadır. Ancak bu sütler uygun koşullarda saklamadıklarında içinde çeşitli mikroorganizmaların üremesi söz konusu olur. Bu nedenden dolayı da pastörize sütlerin saklanması konusunda oldukça dikkatli olunmalıdır.

Pastörize Süt Nasıl Muhafaza Edilir?

1-)Buzdolabında Pastörize Süt Saklama

Pastörize sütler için en sık kullanılan yöntem buzdolabında saklama yöntemidir. Ancak bu yöntemi uygularken özellikle süre anlamında oldukça dikkatli olunmalıdır. Açık paketlerin uzun süre buzdolabında saklanması sütlerin bozulmasına ve dolayısıyla bu sütlerin tüketilmesi durumunda çeşitli rahatsızlıkların meydana gelmesine neden olmaktadır. Bu nedenle pastörize sütler buzdolabında 1 gün boyunca taze bir şekilde muhafaza edilebilir.

Ancak 1 günü geçirdikten sonra pastörize sütler tazeliklerini kaybetmeye başlayarak mikroorganizma oluşumuna elverişli bir ortam sağlamış olur. Özellikle yaz aylarında sıcak günler yaşanıyor olmasından dolayı pastörize sütler buzdolabında 1 günden fazla saklanmamaya çalışılmalıdır. Ancak kış aylarının gelmesi ile birlikte havalar soğuduğu için pastörize sütleri buzdolabında 2-3 gün kadar saklamak mümkün olabiliyor.

2-)Buzlukta Pastörize Süt Saklama

Buzdolabının dondurucu kısmında da pastörize süt saklamak mümkündür. Bunun için pastörize edilmiş olan sütleri pastörize işleminin ardından olabildiğince kısa süre içerisinde uygun şişe ya da kaplara alarak buzdolabınızın buzluk kısmına koyabilirsiniz. Bu yöntem daha çok açık olarak alınmış olan sütlerin evlerde kaynatılmasının ardından uygulanmaktadır.

Bu şekilde alınan sütler genellikle daha çok miktarlarda alındığı için ve kısa sürede tüketilmesi gereken bir besin olduğu için buzlukta saklama yöntemi oldukça etkili bir yöntem olur. Bu şekilde buzluğa yerleştirmiş olduğunuz pastörize sütleri birkaç ay boyunca rahatlıkla saklayabilirsiniz. Ancak paket olarak alınan pastörize sütler için çok fazla tavsiye edilmemektedir. Uygulanması gereken durumlarda birkaç gün gibi kısa süreler içinde bu sütlerin tüketilmesi gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ