Patatesin Filizlenmemesi İçin Ne Yapılmalı?
Sabah, öğle ve akşam her öğünde tüketilebilecek olan patates pek çok yemekte, salatada ve çorbada kullanılabilmektedir. Her yaş grubunun damak tadına hitap eden patatesin sağlık için de pek çok faydası bulunmaktadır. Zengin potasyum ve düşük sodyum içeriği ile kalp koruyucu özellikte olan patates, kalp damar sağlığını korumakla beraber tansiyon hastalığını da olumlu yönde iyileştirmektedir. Mide gazlarını giderici özelliğe sahip olan patates sindirimi de kolaylaştırmaktadır.
Zengin manganez içeriği ile cilde güzellik katan patates kolon kanserini de engellemede etkin rol oynamaktadır. Etkin olarak virüsleri yok eden patates bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de oldukça faydalıdır. Ancak şeker hastası olan bireyler patates tüketiminde dikkatli davranmalıdırlar. Kan temizleyici ve toksik maddeleri uzaklaştırıcı özelliklere sahip patatesi tüketirken de dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.
Pek çok faydaya sahip olan patatesleri mümkün olduğunca soymadan tüketmelisiniz( fırında patates gibi…)
Patatesleri seçerken eziksiz, çürüksüz ve filizlenmiş olmamasına dikkat etmelisiniz.
Dış kabuğu düzgün, az topraklı ve yeşil renge sahip olmayan kabuklu patatesleri seçmeye özen göstermelisiniz.
Sıklıkla ihtiyaçtan daha fazla satın alınan patatesleri muhafaza ederken özen göstermeli ve patatesin filizlenmemesine dikkat edilmelidir. Filizlenen patates gövdelerinde buruşma, yumuşama meydana gelerek patatesin fiziksel ve kimyasal özellikleri bozulmuş olacaktır. Fiziksel ve kimyasal bozulması gerçekleşen patatesler ise tüketilmemelidir.
Patatesin Filizlenmemesi İçin Ne Yapılmalıdır?
1-)Ortamın Nem Seviyesi
İhtiyaç fazlası alınarak depolanması gereken patatesleri muhafaza ederken dikkat edilmesi gereken ilk koşul patateslerin konulacağı ortamın nem seviyesidir. Aşırı nemli ortamlarda muhafaza edilecek olan patatesler zamanla nemde bozularak çürüyecektir. Bu sebeple muhafaza edilecek ortama tuz, pirinç, kedi kumu, karbonat, gazete kağıdı gibi nem alıcı özellikteki maddeler konulabilir.
Marketten ya da pazardan satın alınan patatesleriniz file gibi delikli çuvallarda değil de poşetlerde ise patateslerinizin hava alması için poşetlerin ağzı açılmalıdır y ada poşetlerden patatesler dışarı çıkarılmalıdır. Poşette kalan patatesler zaman içerisinde buhar yaparak filizlenecek ve kullanılmayacak hale gelecektir.
2-)Ortam Sıcaklığı
Patatesleri muhafaza ederken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise ortamın sıcaklığıdır. Sıcaklığı yüksek olan bir yerde muhafaza edilen patatesler çok daha kısa sürelerde filizlenebilmektedir. Saklama sürecinde patatesleri buzdolabına koymak da doğru bir davranış değildir. Buzdolabında bulunan fazla miktardaki nem patateslerinizin filizlenmesine yol açacaktır. Bu sebeple en ideal saklama alanı balkon gibi fazla sıcak olmayan ve kolayca havalanabilen yerlerdir.
3-)Patateslerin Yanına Elma Koyma Yöntemi
Depoladığınız patateslerinizin filizlenerek telef olmasını engellemek için en pratik yöntemlerden birisi de depolanan patateslerin yanına bir adet yeşil elma koymaktır. Elmanın yardımıyla patateslerinizi 2 ay süresince filizlenmeden muhafaza edebilirsiniz. Ancak bu yöntemde sürekli olarak elma ve patateslerin bozulup bozulmadığını kontrol etmek gerekmektedir.