Poğaça Hamuru Buzdolabında Saklanır mı?

Poğaça Hamuru Buzdolabında Saklanır mı?

Poğaça hamuru genellikle bekletilmesi gerektiği için, özellikle ertesi gün pişirilecek ise buzdolabında saklamak daha doğru olacaktır. Hamur yapısı itibariyle bozulmaya ve ekşimeye müsait bir gıdadır. Yani olması gerekenden fazla bir süre tutmak hamur için sakıncalı olabilmektedir.

Poğaça Hamuru Buzdolabında Saklanır Mı?

Poğaça hamuru buzdolabında saklanır, hatta saklanması hamurun lezzetini korumak açısından da oldukça önemlidir. Hem tazeliğini de bu şekilde korumuş olursunuz.

Hamur yoğurulduktan sonra oda sıcaklığında şişmeye bırakılır. Ne kadar kabarırsa, yapacağınız poğaçalarda o denli lezzetli olur. Fakat hamur her ne kadar oda sıcaklığında bekliyorsa da bunun da bir süresi vardır ve uzun süre beklediğinde hamur doğal olarak ekşimeye başlar. Eğer hafif ekşimsi seviyorsanız, ideal tada ulaşana kadar ekşimesini bekleyebilirsiniz ama dikkat etmediğiniz takdirde hamurun kabarıklığı da sönmeye başlayacaktır. Bu yüzden hamurun dilediğiniz kıvama ulaşmasından sonra buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

Poğaça Hamuru Hazırlamanın Püf Noktaları

  1. Poğaça için hazırladığınız malzemeleri buzdolabında dahi olsa, çıkarıp bir süre oda sıcaklığında bekletmeniz gerekmektedir. Yani poğaça malzemelerinin hepsi oda sıcaklığında beklemiş olması hamurun kabarması için oldukça önemli bir püf noktadır.
  2. Poğaça malzemelerinde süt, su gibi sıvı gıdalar yer alıyorsa, bu sıvıların da ılık olmasına bilhassa dikkat etmelisiniz. Eğer buzdolabından çıkardıysanız, sütü ve suyu ayrı kaplarda olacak şekilde kaynamasına müsade etmeden ılıklaştırmanız ve bu şekilde kullanmanız önemlidir.
  3. Hamur işlerinde kullanabileceğiniz üç çeşit maya vardır; yaş maya, kuru maya ve instant maya. Bu mayaların özelliklerine göre aktivite olması açısından toz şeker kullanmanız gerekebilmektedir. Eğer tarifte yazmıyor ise teyit etmek için başka bir tarife göz atmanızı öneririz. Eğer tarifinizde hali hazırda yazıyor ise toz şeker kullanmayı ihmal etmemelisiniz. Keza toz şeker de hamurların kabarmasında ve piştikten sonra yumuşacık olmasına büyük katkı sağlamaktadır.
  4. Hamuru hazırlarken ölçülere göre malzemeleri karıştırmalısınız. Aksi takdirde hamurunuz fazla cıvık olabilir ve kabarmayabilir.
  5. Hamuru yoğururken her zaman kıvamına özen göstermelisiniz. Mümkün olduğunca ele yapışmayacak şekilde ve kulak memesi kıvamında olmasına özen göstermelisiniz. En son hamuru yoğurduktan sonra parmağınızla hamura bastırarak yapışıp yapışmadığını teyit edebilirsiniz.
  6. Hamuru yoğurduktan sonra üzerini pamuklu nemli bir bez ile ya da streç film ile örtebilirsiniz. Hem daha iyi kabarmasını hem de dışarıdan gelebilecek tozlara karşı hamuru korumuş olursunuz. Bu şekilde hamurunuzu yarım saat ila 1 saat arasında bekletmeniz gerekmektedir.
  7. Hamurunuza şekilde vermeden evvel bir kez daha yoğurun ve bu şekilde iç malzemelerini koyarak şekil verebilirsiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ