Kurumuş Yağlı Boya Lekesi Nasıl Çıkar?

Kurumuş Yağlı Boya Lekesi Nasıl Çıkar?

Kapıların, ahşap eşyaların boyanması esnasında sıklıkla yağlı boya tercih edilmektedir. Yağlı boya normal boyaya göre çok daha yağlı ve çıkarılması da normal boyaya göre bir o kadar daha zordur.

Yağlı boya yapılması esnasında ya da yağlı boya yapıldıktan sonra yağlı boyanın geç kurumasından dolayı yanlışlıkla boyanan yere dokunulması sonucu yağlı boya lekesi oluşabilir. Oluşan yağlı boyanın kurumadan çıkarılması kumaştan çok daha kolaydır. Kuruyan yağlı boyanın kumaştan çıkması çok daha zor ve zahmetlidir.

1-)Lekenin Yayılmasını Önleyin

Yağlı boya çok çabuk etrafa yayılabilir. Bunu önlemek, lekenin daha fazla yayılmasını önlemek en önemli adımdır. Yağlı boyanın kumaşta daha fazla yayılmasını önlemek amacıyla lekeli bölgenin olduğu yere bir kumaş koyun.

Konulan bu kumaş yapılan işlemler esnasında yağlı boyanın etrafa yayılmasını engeller.

2-) Ağartıcı İçeren Deterjanlar Kullanın

Özellikle beyaz kıyafetlerde oluşan yağlı boya lekelerinin çıkarılması için ağartıcı içeren deterjan kullanın. Özellikle lekenin olduğu bölüme ağartıcı içeren deterjan dökünüz, belli bir süre bekleyiniz ve gerekli ise eliniz ile çitileyiniz. Bu işlemin sonrasında kıyafetinizi uygun yıkama koşullarına göre yıkayınız.

Renkli kıyafetlerde oluşan yağlı boya lekelerinde genellikle ağartıcı içermeyen deterjanlar kullanılır. Ağartıcı içermeyen deterjanların yağlı boyayı çıkarması çok daha zayıf olabilir. Bu sebeple ekstra yöntemlerin denenmesi gerekli olabilir.

3-)Tiner Kullanın

Tiner yağlı boya başta olmak üzere bütün boyaların kumaşlardan, eşyalardan kolayca çıkmasını sağlamaktadır. Yağlı boya lekesinin bulunduğu kısma tiner dökünüz ya da bir pamuklu beze döktüğünüz tiner ile lekeli bölgeyi siliniz. Bu işlem sonrasında kıyafetlerinizi muhakkak yıkayınız. Çünkü tiner yanıcı ve aşırı derecede kötü kokusu olan bir maddedir. Bu sebeple kıyafetiniz yıkamadan kullanmayınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ