Safra Kesesi Ameliyatında Sonda Takılır mı?

Safra Kesesi Ameliyatında Sonda Takılır mı?

Vücutta önemli işlevlere sahip karaciğer organından salınan safranın biriktiği, toplandığı ve yapısı torbaya benzer organ; safra kesesi olarak bilinir. Karaciğerin alt bölgesinde bulunur. Temel görevleri; safranın depolanması, yoğun hale getirilmesi ve belirli aralıklarla on iki parmak bağırsağına doğru gönderilmesidir.

Halk arasında en sık rastlanan; safra kesesi rahatsızlıklarından biri safra kesesi iltihabıdır. Tıp literatüründe kolesistit terimi ile ifade edilir. Kimi zaman tedavisinde cerrahi operasyon gerekli görülebilmektedir. Safra kesesi ile ilgili herhangi bir sorundan ameliyat olacak kişilerde, sonda takılıp takılmayacağı merak konusudur.

Sonda: İdrar yolundan, mesaneyi boşaltmak amacıyla veya idrar torbasına(mesaneye) ilaç verilmesi için boru sokulması işlemi olarak bilinir.

Safra Kesesi Ameliyatında Sonda Takılıyor mu?

Safra kesesi ameliyatları ortalama olarak 1 saat civarında sürmektedir. Geçirilen her cerrahi operasyonda olduğu gibi safra kesesi ameliyatı sonrasında da ağrı, sancı hissedilebilir. Sondanın takılması kesinlikle gerekir demek doğru değildir. Uzman doktorun kararına bağlıdır. Hekim tarafından gerekli görülürse sonda takılabilir.

Ameliyattan genellikle 5-6 saat sonra hasta ayağa kalkabilmekte ve ağızdan sıvı yolu ile beslenebilmektedir. Gündelik yaşamdaki hareketleri kısıtlanmayan hasta, ameliyattan sonraki 1 hafta içinde normal beslenme programlarına geçebilmektedir. Safra kesesi ameliyatı ile ilgili uzman doktorlardan daha detaylı, geniş ve doğru bilgi almanız tavsiye edilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ