Silikon Kek Kalıbı Sağlıklı mı?

Silikon Kek Kalıbı Sağlıklı mı?

Silikon kek kalıbı camında ham maddesi olan silis kumu ile üretilen bir maddedir. Aslında silikon sanıldığı gibi zararlı ve kanserojen madde içeren bir madde değildir. Bu konudaki bilgi kirliliğini biraz olsun temizlemek adına size silikon hakkında bilgi vermek istiyoruz! Hazırsanız başlayalım. 🙂

Silikon Kek Kalıbı Sağlık Mı?

Yukarıda da söylediğimiz gibi silikon, aslında cam ile aynı hammaddeden üretilen bir maddedir. Peki cam bu kadar sağlıklı bir ürünken, silikonlar neden sağlıksız olarak biliniyor? Öncelikle şunu söyleyelim, her silikon kap, %100 silikondan yapıldığı anlamına gelmez. İmitasyon olarak üretilen bazı kapların içerisinde plastik de karıştırıldığında evet biz o kabı silikon kap olarak alıyoruz ama aslında sağlığımızı da tehlikeye atmış oluyoruz.

%100 silikon olan kaplar sağlık için uygundur ve kanserojen madde içermemektedir. Hatta 350 dereceye kadar ısıya da uygun kaplardır. Yani gönül rahatlığı ile silikon kabınızı kullanabilirsiniz. 🙂

Silikon Kap Alırken Dikkat!

  • Biraz önce belirtmiştik ya, silikon adı altında satılan bazı kapların aslında silikon olmadığı ve tam tersine kanserojen madde içerdiğini. Bu yüzden silikon kap alırken dikkat etmeniz gerekmektedir. Öncelikle bu maddeden yapılmış ürünler çok pahalı değildir. Fakat eğer sağlığınıza düşkünseniz alacağınız yere dikkat etmeniz gerekiyor. Yani daha kurumsal, nasıl üretildiği konusunda bilgi alabileceğiniz ve kafanızdaki soru işaretlerini giderebileceğiniz bir yerden bu tür kapları temin etmeniz daha doğru olacaktır.
  • Silikondan üretilmiş olan kaplar doğru bir şekilde kullanıldığında uzun yıllarca kullanabileceğiniz ürünlerdir. Bunun yanında %100 silikon olarak satılan ama aslında plastik olan diğer kaplar ise kısa bir süre içerisinde deforme olurlar çünkü fırın sıcaklığına uzun süre dayanabilecek ürünler değillerdir.
  • Silikon kapları hijyenik olmayan ve emin olamadığınız yerlerden almamanızı öneriyoruz. Bu konuda daha bilindik markalardan alışveriş yapmanız içinizi daha çok rahatlatacaktır.

Silikon Kek Kalıbı Mı? Yoksa Klasik Kek Kalıpları Mı?

Silikon kek kalıbı yukarıda da söylediğimiz gibi kullanma talimatlarına göre kullanıldığında uzun yıllar rahatlıkla faydalanabileceğiniz bir üründür. Mesela bu konuda metal kek kalıpları da oldukça sağlıklıdır fakat kullanıldıkça eskidiğini, yani yapışma özelliğinin gittiğini çok rahat bir şekilde görebilirsiniz. Yani silikon kek kalıplarına göre ömrü daha kısadır.

Plastik kek kalıpları ise zaten ısıya dayanıklı ürünler değillerdir. Fırında kullanması zaten zor ürünlerdir fakat içine fazla sıcak bir gıda koyduğunuzda bile gıda ile etkileşime girerek zararlı hale gelebilmektedir.

Silikon Malzemelerin Bakımı ve Hijyeni

  • Silikon olarak üretilmiş olan malzemelerinizi uzun yıllar boyunca kullanmak istiyorsanız, öncelikle her zaman temiz tutmanız gerektiğini söyleyelim. Bilhassa mutfakta kullanılan bu malzemelerin doğru bir şekilde temizlenmemesi ya da doğru bir şekilde muhafaza edilmemesi ürünün kendisine zarar verebilmektedir. Biz de size uyarmak ve bilgilendirmek adına size bu konuyla ilgili birkaç ipucu vermek istiyoruz.
  • Öncelikle silikon kaplar ısıya olan dayanıklılığı ve esnekliğinden dolayı bulaşık makinelerinde rahatlıkla yıkanabilmektedir fakat biz bunu çok fazla tavsiye etmiyoruz. Zaten yapısından dolayı çabuk temizlenebilir bir ürün olduğu için mümkün olduğunca elde yıkamanız silikonun kullanım ömrü bakımından daha doğru olacaktır. Yine silikon kaplarınızı temizlerken ağartıcı kimyasal deterjan kullanımından da kaçınmanızı öneriyoruz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ