Tavuk Haşlanırken Tuz Atılır mı?

Tavuk Haşlanırken Tuz Atılır mı?

Tavuk haşlaması, başlı başına bir öğün olarak tüketilebileceği gibi farklı yemeklerin de hazırlık aşaması için kullanılabilmektedir. Haşlama sırasında düdüklü tencere yahut normal tencere kullanılabilir, bu tercihe kalmış bir durumdur. Haşlanan tavuklarda, tavuk ortalama boyutlarda ise 20 dakikalık bir süre haşlama için yeterli olacaktır. Tencerede ise 1 ya da 1,5 saatlik bir süre haşlama için yeterli olmaktadır. Ancak köy tavuklarının haşlanmasında bu süreler geçerli değildir.

Tavuk Nasıl Haşlanır?

Tavuk haşlaması için su, tavuk ve tuz gerekli malzemelerdir. Ancak bu aşamada tuzun ne zaman atılacağı bir hayli önemlidir. Çünkü tuz henüz tavuk eklenmeden önce suya atılırsa, tavuk eti sert olur. Tuzun en sona atılması ise tavuk etine tuzun nüfuzunu engelleyecektir ve büyük olasılıkla tavuk haşlandığında oldukça tuzsuz olacaktır.

  • Tavuk etinin haşlama sonrasında daha lezzetli olabilmesi için tavuk haşlanmadan önce su kaynatılmalıdır. Ardından tavuk suyun içine atılmalıdır.
  • Tavuk suyunun çok daha lezzetli olması için ise tavuk tencereye su ile birlikte atılmalı ve birlikte kaynamaları sağlanmalıdır.
  • Tavuğun haşlanması sırasında, tencereye eklenen su miktarı tavuğu bir miktar geçmelidir, yani tavuk eti suyun dışında kalmamalıdır.
  • Eğer haşlama işlemi düdüklü tencerede yapılacak ise eklenen su tavuğun yarısına gelmelidir.
  • Etin lezzetlenmesi için tavuk kaynar suya atılır ve birkaç dakika beklenir ardından haşlanması gerçekleştirilir. Bu yöntem etin son derece lezzetli bir hal almasını sağlayacaktır.

Tuzun Eklenmesi

Tavuk haşlama işlemi, bütün tavuk ya da parçalı tavuk etleri ile gerçekleştirilebilmektedir. Bunun için tencereye su eklenir, ardından tavuk eti de suyun içine konur ve altı yakılır. Tuz ise su kaynamaya başlamadan hemen önce atılmalıdır. Bütün bir tavuk için bir yemek kaşığı silme tuz eklenmesi yeterli olacaktır. Suda tuzun tadı belli olmalıdır.

Tuz da eklendikten sonra tencerenin kapağı kapatılır ve ardından altı da kısılır. Tencere içinde bulunan su berrak bir hal alana kadar kaynatma işlemine devam edilir. Ortalama 60 ila 90 dakika süren bu işlem sonrasında etli bir bölgeye kürdan yahut çatal batırılarak etin durumu kontrol edilmelidir. Tavuk haşlama sonrasında tencereden çıkarılır ve haşlamadan geriye kalan su pirinç pilavı, bulgur pilavı yapımında rahatlıkla kullanılabilir.

Yapılacak yemeğin türüne göre tuz ekleme işlemi hiç yapılmayabilir. Bunun yanında yüksek tansiyon ve benzeri rahatsızlıklara sahip olan kişilerde tuz kullanılmaması uygun olduğu için tavuk eti salçalı bir yemeğe eklenecekse, salçanın da tuzlu olabileceği hesaba katılarak tuz atma işlemi gerçekleştirilmelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ