Tuz Lambası Nasıl Çalışır?

Tuz Lambası Nasıl Çalışır?

Tuz Lambası Nasıl Yapılır ?

Kaya tuzları mağaralardan, topraktan ya da yeraltından bloklar halinde çıkarılır. Kaya tuzları çıkarıldıktan sonra harici bir işlem yapılmaz. Bundan dolayı kaya tuzları sahip oldukları mineralleri kaybetmez. Kaya tuzlarının zarar görmemesi için belli boyutlardaki tuz blokları seçilir ve el işçiliğiyle istenilen şekil verilir. Daha sonra orta kısmı içine lamba sığacak şekilde oyulur ve lamba yerleştirilir. Tuzun zemin üzerinde düzgün durabilmesi için altına ahşap ya da başka bir malzeme yerleştirilebilir.

Tuz Lambasının Kullanımı ve Faydaları

  • Eğer bulunduğunuz ortamın nem miktarı yüksek ise tuz lambası kullanılmamalıdır. Karadeniz ve Akdeniz iklimi yaşanılan bölgelerde nem miktarı oldukça yüksektir. Bu da tuz lambasının nem yüzünden sulanmasına sebep olur. Sulanan tuz lambası yakıldığında kötü sonuçlar oluşturabilecek problemlerin oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle yüksek nemli ortamlarda tuz lambası kullanılmamalıdır.
  • Tuz lambası ortamdaki nem dengesinin düzenlenmesine yardımcı olur. Bunu içindeki lambanın yakılıp yaydığı ısı yardımıyla ısınarak yapar.
  • Tuz lambası sudan uzak tutulmalıdır. Eğer tuz lambasına su gelir ise tuz su nedeni ile çözünebilir ya da elektriğe bağlı olduğu için insanlara zarar verebilir. Tuz lambasına su gelmediği takdirde tuz lambası sahip olduğu boyutu koruyacaktır.
  • Tuz lambası sahip olduğu negatif iyonlar sayesinde etrafındaki havayı mümkün olduğunca temizler yani havadaki kirlilik oranını düşürür. Havada bulunan kiri temizlerken tuz lambasının üzerinde polen, toz, bakteri ya da virüs gibi zararlı maddelerin birikimi söz konusu olabilir. Bu nedenle tuz lambası kullanan insanlara 2 günde birçok hafif nemlendirilmiş bir bez yardımı ile tuz lambasının temizlenmesi önerilir. Tuz lambası temizlenmez ise lambaya dokunan kişinin eli lambanın üzerindeki zararlı maddeler ile temas edecektir. Bu temas ile kişi sağlık sorunları yaşayabilir.
  • Tuz lambası eğer uyurken yakılacaksa mümkün olduğunca kişiden uzak bir noktada yakılmalıdır. Tuz lambasının yaydığı ışık kişinin uyku düzenini olumsuz yönde etkileyebilir. Kişi uyurken gecenin karanlığından faydalanmalıdır. Zaten tuz lambasının içerisinde bulunan lambanın asıl amacı yakıldıktan sonra yaydığı ısı sayesinde etrafını çevreleyen kaya tuzunu harekete geçirip bulunduğu ortamdaki havanın temizliğini sağlamaktır.
  • Kaya tuzu bulunduğu ortamdaki havanın oksijen miktarının artmasını sağlar.
  • Kaya tuzu sayesinde hava temizlenmiş olur ve kirli havanın neden olacağı solunum yolu hastalıklarının oluşma riski azalmış olur.
  • Kaya tuzu lambasının bulunduğu ortamda kirli hava ile beraber teknolojik aletlerin etrafa yaydığı radyasyon da temizlenir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ