Ciltte Kaşıntı ve Kızarıklık

Ciltte Kaşıntı ve Kızarıklık

Cildin herhangi bir bölgesinde baş gösterebilen kaşıntı ve kızarıklık sorunu kimi zaman sinir bozucu ve rahatsız edici olabilmektedir. Kaşıntının nedeni genel olarak alerjik durumların akabinde gerçekleşmektedir.

Cildin alerjiyi tetikleyici maddeye karşı verdiği tepki, alerjik reaksiyon olarak ifade edilmektedir. Alerjiye yol açan madde ise alerjen madde şeklinde tanımlanır. Alerjen maddeler kişiden kişiye değişiklik gösterebilse de, alerjinin sonuçları neredeyse herkes de aynı görülmektedir. Ciltte kaşıntı ve kızarıklık şikayeti alerjik durumun sonucu olabileceği gibi farklı sebeplerden de kaynaklı görülebilmektedir.

Ciltte Kaşıntı ve Kızarıklık Nedenleri Nelerdir?

Alerjik Reaksiyon 

Ciltte kaşıntı ve kızarıklık problemine alerjik durumların sonucu olarak sık rastlanmaktadır. Alerjiye sebebiyet verebilen maddeler kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Şampuan, sabun, evde kullanılan temizlik ürünleri, giyilen kıyafet veya tüketilen besinlerden kaynaklı alerjik reaksiyon baş gösterebilmektedir. Bu sebepten meydana gelen kaşıntı ve kızarıklık sorununu önlemenin en kalıcı yöntemi; alerjen maddenin belirlenmesi ve bu etkenden uzak durulmasıdır.

Cildin Kuru Olması

Cildin nemsiz, kuru olması kaşıntıyı bunun akabinde de kızarıklık sorununu tetikleyebilmektedir. Özellikle kuru havanın hakim olduğu alanlar, klimalı ortamlarda cilt kuruluğuna bağlı olarak ciltte kaşıntı ve kızarıklık sorunu fazla görülmektedir. Nemlendirici krem veya merhem kullanılarak, cildin nemli kalması sağlanabilir.

Kullanılan İlaçların Etkisi

Herhangi bir rahatsızlığın tedavisi için kullanılan bazı ilaçlar, ciltte kaşıntı ve döküntü sorununu doğurabilmektedir. Ağrı kesici, mantar ilaçları, antibiyotik gibi bazı ilaçların yan etkisi olarak kaşıntı baş gösterebilir. Bu durum ilaçların içeriğindeki kimyasal maddeye karşı cildin tepki göstermesiyle alakalıdır. Şikayetle ilgili uzman doktora gidildiğinde, hali hazırda kullanılan ilaçlar hakkında bilgi verilmesi problemin nedeninin tespit edilmesinde faydalıdır.

Cilt Hastalıkları

Ciltte kaşıntı ve kızarıklığın altında yatan neden; sedef gibi çeşitli cilt rahatsızlıkları olabilir. Kaşıntı ile birlikte deride dökülme, pullanma gibi başka durumlar görülebilir.

Ciltte kaşıntı ve kızarıklık şikayeti cilt hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabileceğinden, kesinlikle ihmal edilmemeli ve en kısa sürede uzman doktora başvurulmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ