Uyuşma ve Baş Dönmesi

Uyuşma ve Baş Dönmesi

Uyuşma ve baş dönmesi sorunları ciddi kafa travmalarından sonra gözlenebilen durumlardır. Akut oluşumlar sonucunda gözlenmelerinin yanı sıra kronik rahatsızlıklarda da uyuşma ve baş dönmesi görülebilmektedir. Bu semptomlar tek seferlik olabilir, kişinin dinlenmesi ile hızla geçer. Bazı olgularda ise kronik(sürekli) bir hal alır ve mutlaka altında yatan rahatsızlığın araştırılması ve tedavi edilmesi gerekmektedir.

Uyuşma ve baş dönmesi birçok hastalığa bağlı olarak oluşabilir. Bu rahatsızlıkların bazıları ciddi durumlardır ve acilen tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu sebeple kişi bu semptomları belirli bir süredir yaşıyorsa hiç zaman kaybetmeden uzman bir hekime gitmelidir.

Uyuşma ve Baş Dönmesi Nedenleri Nelerdir?

1-)Tansiyon

Tansiyon kan akımının vücuda pompalanması esnasında kalbin kasılma hızını, gücünü ve debisini içermektedir. Tansiyonumuzda meydana gelen bir patolojik ya da fizyolojik bozukluk hemen hemen bütün vücudumuzu etkileyen sonuçlar doğurmaktadır.

Tansiyonda meydana gelen yükselme sonucunda kişinin ellerinde ve kollarında başta olmak üzere göğüse doğru yayılan bir uyuşma hissi ve baş dönmesi görülebilmektedir. Tansiyonun daha da yükselmesi ve kontrol altına alınamaması beyin kanamalarına ve ölüme sebep olabilmektedir.

Tansiyonun düşmesi de kişinin vücut koordinasyonunu kaybetmesine, ellerde ve ayakta uyuşukluk hissine, baş dönmesine ve baygınlıklara sebep olabilmektedir.

2-)Tümörler

Özellikle beyin ve omurilikte oluşan tümörlerde kişinin ciddi şikayetleri oluşmaktadır. Hastalığın erken evrelerinde ellerde uyuşma ve his kaybı gözlenmeye başlanır. İleri safhalarda kişi sık sık baş dönmesi yaşamaya başlar. Baş dönmelerini takip eden bilinç kayıpları, kanamalar gözlenebilir.

Böyle bir durumda kişi hiç zaman kaybetmeden uzman bir nöroloji doktoruna gitmeli, gerekli testleri yaptırmalıdır.

Tüm bu semptomlara tümör sebep oluyorsa kişi acilen tedaviye alınılmalı ve uzman kontrolünde ilaç tedavisi ile gerekli destek sağlanmalı, cerrahi operasyon gerekli ise cerrahi operasyon yapılarak tümör alınmalıdır.

3-)Gebelik

Hamileliğin ilk evrelerinde tansiyonun düşük olmasına bağlı ya da anne adayının yeterli beslenememesine bağlı olarak baş dönmesi meydana gelmektedir. Bu durum kişinin yeterli beslenmesinin sağlanması, tansiyonunun kontrol altına alınması ile hızla düzelmektedir.
Hamileliğin son aylarına doğru kişinin vücudunda oluşan ödemlerin artması, kan akımının vücut ekstremitelerinde azalmasına bağlı olarak ellerde ve ayaklarda uyuşma hissi baş gösterebilir.

Şikayetler ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilir. Bu sebepten gözardı edilmeden, doğru tetkik ve tedavi yöntemi için uzman doktora gidilmelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ