Vazelin Lekesi Kumaştan Nasıl Çıkar?

Vazelin Lekesi Kumaştan Nasıl Çıkar?

Vazelin birçok yağın karışımından elde edilen bir üründür ve cildi nemlendirmek için kullanılan krem kıvamında bir maddedir. Farklı türdeki yağlar da farklı yöntemler daha etkili olur. Bu nedenle vazelin çıkarması zor lekelerden biri olmuştur. Bunun en başta gelen nedenlerinden biride içinde petrol ve petrol türevi yağlarında bulunmasıdır. Ancak birkaç yöntemle vazelin lekesinden kurtulmak mümkün olabilir. Evde pratik bilgiler ile vazelin lekesinden kurtulmak için bulaşık deterjanı, çamaşır deterjanı, pudra, limon, ütü, sert bir kağıt, yarım yağlı süt ve küt bir bıçak kullanılır.

1-)Bulaşık Deterjanı ile Temizleme

Vazelin birçok yağın karışımından oluşan bir madde olduğu için bulaşık deterjanı olarak yağ çözücü özellikle bulaşık deterjanlarını tercih etmek daha doğru olacaktır. Kumaşın üzerindeki vazelin lekesine lekenin boyutu ile doğru orantılı olarak yağ çözücü özelliği olan bulaşık deterjanını dökün. Ardından 15 dakika kadar bekleyin. Hassas hareketlerle çok bastırmadan ovalayın. Deterjan kalıntılarını akıtın ve benzer renkler ile makineye atarak yıkayın.

2-)Çamaşır Deterjanı ile Temizleme

Koku ve boya içermeyen çamaşır deterjanını vazelin lekesinin ölçüsü ile orantılı miktarda üzerine koyun. Bu noktada kumaşın rengine uygun bir deterjan kullanmaya özen gösterin. Bir süre bekledikten sonra çitileyin. Ardından durulayın ve benzer renkler ile çamaşır makinesinde yıkayın. Beklediğiniz süre 40 dakikayı geçmemeli. Aksi takdirde çamaşırlarınızın renginde dağılmalar meydana gelir.

3-)Limon ve Pudra ile Temizleme

Limon, asitli yapısı sayesinde yağ lekelerini çıkarma konusunda oldukça etkilidir. Öncelikle lekenin üzerine pudra dökerek pudranın fazla yağı emmesini sağlayın. Ardından 15 dakika boyunca limon dilimini lekenin üzerinde gezdirin. Bu işlemi tamamladıktan sonra kıyafetinizi çamaşır makinesinde benzer renkler ile yıkayın.

4-)Yarım Yağlı Süt ile Temizleme

Yarım yağlı süt vazelin lekesini kumaştan çıkarmak için etkili yöntemlerden biridir. Vazelin lekesi olmuş kumaşınızın üzerine yarım yağlı süt dökün. Süt ile 15 dakika boyunca çitileyin. Daha sonra makineye atarak yıkayın. Lekenin kaybolduğunu göreceksiniz.

5-)Ütü ve Karton ile Temizleme

Bu yöntemde karton yerine sert bir kağıt kullanabilirsiniz. Birkaç kat kağıt havlu da işinizi görecektir. Kıyafetinizin vazelin lekesi olan yüzüne kartonu veya kağıt havluyu yerleştirin. Kumaşın arka yüzünden sıcak ütüyü bastırın. Karton yağı emdikten sonra değiştirin bu sayede diğer yüzüne geçmemesi sağlanır.

NOT: Bu işlemleri uygulamadan önce küt bir bıçakla ya da bıçağın tersi ile lekenin üzerini sıyırın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ