Ütüye Yapışan Kumaş Nasıl Temizlenir?

Ütüye Yapışan Kumaş Nasıl Temizlenir?

Daha çok buharlı ütülerde özellikle naylon kumaşların yüksek bir ısıda ütülenmesi sonucu, ütüye kumaş yapışabilmektedir. Bu kumaşları temizlemek kolay olmamasıyla birlikte çoğu zaman ütüleri de kullanılmaz hale getirmektedir. Öncelikle her zaman için kumaş türüne uygun bir şekilde ütüleme işlemi yapmanızı öneririz.

Ütüye Yapışan Kumaş Nasıl Temizlenir?

Yüksek ısıda yapılan ütüleme işlemlerinde, eğer kumaş sentetik ve naylon özellikli ise %70 civarında bir sıklıkla bu kumaşlar ütüye yapışabilmektedir. Ütü yaparken her zaman varsa eğer ütünün programını, ısı derecesini kumaş türüne göre ayarlayıp ütüleme işlemi yapmak gerekir. Eğer ütünüzde böyle bir program yok ise, o zaman bu tarz kumaşlarınızı direkt olarak ütülemekten kaçınmalı ve araya tül gibi, kumaşınızı koruyabilecek ekstra kumaşlar üzerinden ütüleme işlemini gerçekleştirmelisiniz.

Ütünün altına yapışan kumaşları nasıl çıkarmanız konusunda, biz size yardımcı olmak adına birkaç yöntemden aşağıda bahsettik. Bu yöntemleri kullanarak ütünüzü temizleyebilirsiniz.

1-)Sirke ve Tuz Yöntemi

Burada uygulayacağınız adımlar oldukça basittir. Önce eşit miktarda olacak şekilde sirke ve tuzu bir tencere içerisinde karıştırmalısınız. Daha sonrasında ise bu karışımı kaynama derecesine gelinceye kadar ocağın üzerinde bekletmeniz ve tuzun iyice çözündüğünden emin olmanız gerekmektedir.

Bir sonraki işlem olarak ise, temiz bir sünger ile bu karışımı kullanarak ütünüzün kumaşın yapışmış olan bölgelerini silmelisiniz. Eğer deliklerine kadar girmiş ise bu kısmı diş fırçası kullanarak da silebilirsiniz. Tüm bu işlem bittikten sonra ise çok ıslak olmayan bir bez ile ütünüzün tabanını silebilirsiniz.

2-)Kabartma Tozu ve Su Yöntemi

Bu yöntemde ise yaklaşık olarak 2 yemek kaşığı kabartma tozu ile bir yemek kaşığı suyu bir kap içerisinde iyice bir karıştırmalısınız. Elde etmiş olduğunuz bu karışım macun kıvamına geldikten sonra çok fazla beklemeden ütünüzün tabanına sürün. Bu şekilde macun kuruduktan sonra temiz bir bez yardımıyla ovalayarak çıkartın. Yine yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi bu işlemler bittikten sonra yine nemli bir bez kullanarak ütünüzün tabanını silerek, temizleyebilirsiniz.

Ütü Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Ütünüze koymuş olduğunuz suyun musluk suyu olmamasına dikkat etmelisiniz. Mümkün olduğunca dinlenmiş su olmalıdır. Aksi takdirde ütünüz kullanım ömründen önce kireçlenecek ve kullanılmayacaktır.
  • Ütünün içinde su bırakmamalısınız. Yine ütülerin özellikle iç kısımlarının kireçlenmesinin en büyük nedeni içerisinde kalan sudur. Bu kireçlenme, ütüleme esnasında kıyafetlerinizi de etkileyebilmektedir. Bu yüzden her kullanım sonrasında ütünün içindeki suyu boşaltmalısınız.
  • Ütüleyeceğiniz kıyafetlerin kumaş türlerine göre ayırıp ütülemelisiniz. Yani sentetik kumaşlar ile pamuklu kumaşları aynı sıcaklıkta ütüleyemezsiniz. Böyle bir durumda hem ütünüz hem de kıyafetleriniz zarar görebilmektedir.
  • Özellikle naylon kumaş dediğimiz kumaş türlerini ya da sentetik kumaşları ütülerken kesinlikle araya bir örtü ya da tülbent koymadan ütülememelisiniz. Aksi takdirde bu kumaşlar ütünüzün tabanına yapışabilir ve ütünüzü kullanmakta zorlanabilirsiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ