1 Kg Tereyağı Kaç Litre Sütten Çıkar?

1 Kg Tereyağı Kaç Litre Sütten Çıkar?

Tereyağını genellikle annelerimiz evde kahvaltı masasında ya da yemeklerin içinde kullanırlar. Annelerimizin yanı sıra aşçılarımız da tereyağını sıklıkla yemeklerinde kullanırlar. Peki yemeklerde çokça kullanılan bu tereyağının bize yararları ve zararları neler olabilir, ilk önce bunlara değinelim.

Tereyağının Sağlığa Yararları Nelerdir?

  1. İçinde çokça vitamin bulunur. İçerdiği A vitamini sayesinde vücuttaki pek çok olayların düzgün çalışmasını sağlar. A vitamini aynı zamanda gözlere de iyi geldiğinden , gözleri kuvvetlendirmek ve iyi görmek için gereklidir. Tereyağı içinde ayriyetten E ve K vitaminleri de içermektedir.
  2. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  3. İçinde bolca mineral vardır. Tereyağında bolca manganez, çinko, krom, bakır ve selenyum; kuvvetli bir antioksidan olarak bulunur. Tereyağı iyot açısından da zengindir.
  4. Kanserle mücadele eder. Beta-karotenin ve A vitamininin yüksek olması, tereyağının kolorektal ve prostat kanseri ile mücadele ettiğini kanıtlar. Yapılan araştırmalara göre tereyağının meme kanserine de iyi geldiği ortaya konmuştur.
  5. Kemiklerin güçlenmesinde rol oynar. A ve D vitaminleri vücutta kalsiyumu emmekle görevli vitaminlerdir. Kemiklerin güçlenmesi için de kalsiyuma ihtiyaç vardır. Tereyağını yediğimizde tereyağındaki A ve D vitaminlerini vücudumuza almış oluruz ve vitaminler de kalsiyum emilimine yardımcı olur.
  6. Kişide tokluk hissi yaratmaktadır.
  7. Obeziteyi önler. Beslenme üstüne tez yazan doktorlar tezlerinde yağsız süt içilmesi gerektiğini söylerler. Bunun sebebi doğrudan kalsiyum almaktır. Tereyağının obezite ile bir ilgisi yoktur. Tam tersi önlenmesi için yardımcı olmaktadır.
  8. Beynin gelişimine olumlu katkıları mevcuttur.

Tereyağının Sağlığa Zararları Nelerdir?

  • Çok fazla tüketildiğinde yüksek kilolara sebep olur.
  • Uzun süreli kullanımı ve fazla tüketimi kolesterolü yükseltir.

Tereyağının yararları ile zararlarını detaylıca inceledik. Annelerimizin güçlü bir koruma mekanizmaları vardır. En kücük zararlara karşı bile temkinli olmak isterler. Bundan dolayı dışarıda üretilen tereyağlarına çok güvenemeyebilirler. Çünkü fabrikalarda yapılan tereyağlarına katkı maddeleri koyabiliyorlar ya da malzemeden kısmaya çalışırken doğal özelliklerini kaybettirebiliyorlar.

Aslında gerçek tereyağının çiğ sütten yapılması gerekir. Soğuk bir yerde 1-2 gün yani 24-48 saat bekletilmesi gerekir. Zaman geçtikçe bekletilen sütün üzerinde krema oluşacaktır ve tereyağı bu krema ile elde edilir. Bu doğal yöntemdir.

1 Kg Tereyağı Kaç Litre Sütten Çıkar?

Fakat bu yöntemi biraz değiştirip içindeki vitaminlerin değerini düşürebiliyorlar. Normal şartlar altında 1 kg tereyağı elde etmek için 15-20 kg arası süte ihtiyaç duyulur. Fakat bu rakam değişebilir. Çünkü süt ineğin cins ve ırkına göre değişiklik göstermektedir. Bu da sütteki yağ oranını değiştirdiğinden rakamlarda ufak tefek oynamalar olabilir.

Bazı tereyağı yapım şirketleri 1 kg tereyağı elde etmek için gereken sütün miktarını 6-8 kg’a kadar düşürüyorlar. Kendi çıkarları uğruna tereyağının doğallığını bozup daha sağlıksız hale getirerek satışa sunuyorlar.

Siz yine de 1 kg tereyağı yapmak içim 15-20 kg arası süt kullanmayı tercih ediniz. Bu sağlık açısından en iyi tercihiniz olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ