Yaban Mersini Nasıl Kurutulur?
Yaban mersini fundagiller ailesine ait olan bir meyvedir. Bir diğer adı da ayı üzümü olan yaban mersini, ılıman iklimlerde yetişen üzümsü bir meyve türüdür. Bu nedenle kuzey yarımkürenin serin dağlık kesimlerinde gelişimini sürdürebilmektedir. Farklı çeşitleri bulunan mersin meyvesinin çeşitlerinden biri olan yaban mersini diğer türleri ile karıştırılmaktadır. Yaban mersini genellikle mersin ve kırmızı mersin çeşitleri ile karıştırılmaktadır. Ancak bu ayrımı yapmak aslında çok basittir.
Yaban mersini üzüm gibi küçük taneli bir meyvedir ve mora kaçan koyu mavi bir renge sahiptir. Koyu mavi renkli bu meyve içerisinde birçok vitamin ve mineral bulundurmaktadır. Vitamin olarak C vitamini, B6 vitamini ve K vitamini içermektedir. Özellikle de K vitamini açısından oldukça zengin bir meyvedir.
Bunun yanı sıra mineral olarak da demir, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, sodyum, manganez, çinko ve bakır içermektedir. Yaban mersini sağlık açısından oldukça faydalı bir meyve türüdür. İnsan vücudunda meydana gelebilecek birçok probleme karşı koruyucu bir görev üstlenmektedir. Özellikle antioksidan özelliğinin çok yüksek olmasından dolayı vücutta bulunan tüm toksinlerin atılması konusunda oldukça etkilidir.
Bunun yanı sıra kanser hücrelerinin oluşmasını engelleme, oluşan kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını engelleme, bağışıklık sistemini güçlendirme, göz sağlığını koruma, damar hastalıklarına karşı koruma, kalp rahatsızlıklarına karşı koruma, diş sağlığını koruma ve cildi gerginleştirme gibi etkileri de bulunmaktadır. Yaban mersini düzenli olarak tüketilmesi gereken bir meyve türüdür. Gerek yaş meyve olarak gerekse de kuru meyve olarak tüketilmesi mümkün olan bu meyvenin kullanım alanı da oldukça geniştir. Ancak kuru olarak tüketmek için yaş yaban mersinini bazı işlemlerden geçirmek gerekir.
Yaban Mersini Kurutma Yöntemleri
1-)Güneşte Kurutma
Güneşte kurutma yöntemi en eski yöntemlerden biri olmakla birlikte en etkili ve sağlıklı yöntemdir. Doğal ısı ile kurutulduğu için diğer yönteme göre kuruma süresi daha uzundur. Ancak güneş ışınları ile kuruduğu için çok daha sağlıklıdır.
Bu yöntemi uygulamak için öncelikle yaban mersinlerinin çok iyi bir şekilde yıkanması gerekir. Daha sonra kurutmak istediğiniz yaban mesinlerinin miktarına göre uygun büyüklükte bir naylonun ya da tepsinin üzerine yaban mersinleri serilir. Bu aşamada yaban mersinlerinin üst üste gelmemesine dikkat edin. Aksi takdirde iç kısımlarda nemlenmeler meydana gelerek yaban mersinin küflenerek bozulmasına neden olur.
Hazırladığınız tepsiyi ya da naylonu doğrudan güneş ışığı alan bir alana bırakın. Havanın rüzgarlı ve temiz olmasına dikkat edin. Yeterince temiz bir hava yoksa yaban mersinlerinin üzerini tülbent ile örtebilirsiniz. Ancak bu işlem kuruma süresini uzatacaktır.
2-)Fırında Kurutma
Fırında yaban mersini kurutmak için öncelikle yaban mersinlerini iyice yıkayıp kurulayın. Daha sonra fırın tepsisine üst üste gelmeyecek şekilde dizerek fırına yerleştirin. Yaban mersinlerinin büyüklüğüne göre bu süre kuruma süresi de değişecektir. Ancak ortalama olarak 3-4 saat kadar sürmektedir.
Yaban Mersini NasД±l Kurutulur? | Haber Sizseniz cipla seroflo
how to buy priligy in usa reviews
poxet 30 mg