Yoğurt Mayalamak İçin Süt Kaç Derece Olmalı?

Yoğurt Mayalamak İçin Süt Kaç Derece Olmalı?

Yoğurt mayalarken kullanılacak ideal sıcaklık 45 derecedir. Fakat bazen bu derecede yoğurdun mayalanması için yetersiz sayılabiliyor. Burada ise aslında dikkat etmeniz gereken sütün kıvamı olmalıdır. Böylece daha doğru bir şekilde mayalanma işlemi gerçekleşmiş olur.

Yoğurt Mayalamak İçin Süt Kaç Derece Olmalı?

Yoğurt mayalarken dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar vardır. Bu unsurları sütün kalitesi, kullanılan mayanın tazeliği, yoğurdun kıvamı ve mayalanma derecesi olarak sayabiliriz. Genel olarak mayalanma işlemi 45 derecelik bir ısıda gerçekleşmelidir. Bu ısıyı anlayabilmeniz için ise serçe parmağınızı kullanabilirsiniz. Eğer 7 ile 10 saniye serçe parmağınızı sütün içinde tutabiliyorsanız bilin ki mayalanmaya hazır hale gelmiştir.

Yoğurt mayalarken sıcaklığın düşük olması ya da aşırı sıcak olması durumlarında eğer yoğurdu mayalarsanız, yoğurdunuz ya ekşi ya da sulu olacağını da belirtelim.

Yoğurt Yaparken Uygulayacağınız Adımlar Nelerdir?

  • Öncelikle açık süt ya da günlük sütten yoÄŸurt yapabilirsiniz. Marketlerde satılan kapalı sütler içindeki katkı maddesinden dolayı yoÄŸurt olması çok güçtür ve açıkçası yoÄŸurdu yapmış dahi olsanız, doÄŸal olmayacaktır. Yani bu ÅŸekilde bir uÄŸraÅŸ vermek yerine marketlerden hazır yoÄŸurt almanız daha doÄŸru olacaktır.
  • Sütünüzü taÅŸacak kıvama gelince kadar iyice kaynatmanız gerekmektedir. Bu kaynama esnasında her 10 dakikada bir karıştırmanız gerektiÄŸini unutmamalısınız. Süt taÅŸar gibi olduÄŸunda ise altını kısarak, bu ÅŸekilde 15 dakika daha kaynatmalısınız. Daha sonrasında yukarıda da bahsettiÄŸimiz gibi, serçe parmağınız ile test ederek sıcaklığını anlayabilirsiniz.
  • 1 litre süt için 1 yemek kaşığı yoÄŸurt olacak ÅŸekilde mayalanma iÅŸlemine baÅŸlayabilirsiniz. YoÄŸurt mayalarken, maya olarak yine yoÄŸurt kullanılmaktadır. Bu maya mümkün olduÄŸunca daha önce yapılan yoÄŸurt, ya da doÄŸal bir ÅŸekilde hazırlanmış yoÄŸurttan bir kaşık olarak ayarlanmalıdır. EÄŸer yapacağınız yoÄŸurt için kullandığınız süt 1 litreden fazlaysa, yazdığımız ölçüye göre ayarlamasını kendiniz yapabilirsiniz.
  • Mayayı eklerken mümkün olduÄŸunca kenardan ve sütün üstündeki tabakayı dağıtmadan dikkatli bir ÅŸekilde dibinde karıştırmalısınız.
  • YoÄŸurdu mayaladıktan sonra yavaÅŸ soÄŸumasını saÄŸlamak için battaniye, polar gibi örtüler ile iyice sarmalı ve yoÄŸurdun bulunduÄŸu tencereyi çok ayak altı olmayan bir yere koymalısınız.

Ev Yapımı Yoğurt Nasıl Muhafaza Edilmelidir?

  • Yeni yaptığınız yoÄŸurt henüz soÄŸumadan kesinlikle buzdolabına koymamalısınız. Yukarıda da bahsettiÄŸimiz gibi ısının yavaşça düşmesi için sarmanız gerekmektedir.
  • YoÄŸurt en nihayetinde sütten üretildiÄŸi için oda sıcaklığında kalmaması oldukça önemlidir. Aksi takdirde bozulma süreci oldukça hızlanacaktır.
  • YoÄŸurdu saklarken her zaman buzdolabı tercih etmelisiniz. Hava ile teması tamamen kesilmiÅŸ olarak, cam kap veya çelik tencere içerisinde muhafaza etmeye özen göstermelisiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ