Yumurtalı Ekmek Kızartmasının Yağ Çekmemesi İçin Ne Yapılır?
Yumurtalı ekmek kızartırken yapılan küçük bir yanlış uygulama aslında ekmeğin yağ olmasının en büyük nedeni. Biz size bu yazımızda ekmek kızartırken dikkat edilmesi gereken bu adımları aşağıda anlattık, okuyabilirsiniz.
Yumurtalı Ekmek Kızartmasının Yağ Çekmemesi İçin Ne Yapılır?
- Dilimleyerek hazırladığınız ekmekleri yumurta karışımına batırdıktan sonra az miktarda yağ ile kızartmanız aslında dikkat edilecek önemli adımlardan biridir. Diğer önemli adım ise yağın muhakkak kızmış olmasıdır. Eğer yağ henüz kızmadan ekmekleri içine koyduysanız, bu aşamada ekmekler önce iyice yağa bulanacak ve bu yağ kızmaya başladıktan sonra kızaracaktır. Fakat kızmış yağa atılan ekmekler direkt olarak kızarmaya başlayacağından, daha az bir yağlı bir şekilde ekmekleri rahatlıkla tüketebileceksiniz.
- Ekmek kızartırken yağın öneminden bahsettik. Yine yağın kızmış olması ve az miktarda yağ kullanımı önemli olsa da hangi çeşit yağ kullandığınızda önemlidir. Bu kızartmayı mümkün olduğunca sıvı ayçiçek yağı kullanarak yapmanızı öneririz. Kullanılan diğer yağlar ekmek üzerinde kokuya sebep olabileceğinden genellikle tercih edilmemektedir.
Yumurtalı Ekmek Nasıl Yapılır?
Yumurtalı ekmekte ilk aşama ekmeklerin çok taze olmamasıdır. Günlük taze olan ekmekler kızartıldığı zaman sert bir yapıya dönüştüğünden, 1 günlük bayat ekmek kullanılması hem ekmelerinizin çöpe gitmemesi hem de daha kolay tüketilebilir olmasından dolayı daha doğru olacaktır. Ekmeklerinizi dilimledikten sonra şimdi kızartma için hazırlamanız gereken karışıma geçebiliriz.
Malzemeler:
- 2 adet yumurta,
- 1 yemek kaşığı kadar un,
- 1 çay bardağı süt,
- Göz kararı sıvı yağ,
- Dilerseniz pul biber, nane, kekik gibi baharatlar da yine göz kararı olacak şekilde kullanabilirsiniz.
Yapılışı:
- Öncelikle bir kap içerisine oda sıcaklığında beklemiş sütünüzü dökün ve üzerine yumurtaları kırıp iyice karışmasını sağlayın. Daha sonrasında ise unu ekleyerek yine çırpma işlemine devam ediyorsunuz. Bu kısımda herhangi bir şekilde karışımın içine yağ takviyesi yapmamanız gerektiğini hatırlatalım. Eğer dilerseniz koyacağınız baharatları da un, süt ve yumurta karışımının içine koyarak çırpma işlemine devam edebilirsiniz.
- Malzemelerin iyice karıştığından emin olduktan sonra, bir tava içerisine az miktarda yağ döküp yağı kızmaya bırakmamız gerekiyor. Yağın kızdığına emin olduktan sonra ise dilimlediğimiz ekmekleri tek tek ve arkalı önlü olacak şekilde bu karışıma bulayıp sonrasında da kızarması için tavaya bırakabiliriz. Bu şekilde kızaran ekmeklerinizi koyacağınız tabak içerisine kağıt havlu sererek de ekmeklerin üzerinde bulunan fazla yağın akmasını sağlayabilirsiniz.
Yumurtalı Ekmek Nasıl Saklanmalıdır?
Yumurtalı ekmekte yukarıda da söylediğimiz üzere süt, yumurta gibi çabuk bozulabilecek gıdalar yer almaktadır. Bu yüzden oda sıcaklığında uzun süre bekletmek aslında bu gıdanın çabuk bir şekilde bozulmasını sağlayacaktır.
Yumurtalı ekmeği eğer daha sonra tüketmek için saklamak istiyorsanız, muhakkak hava almayacak cam kapların içerisinde buzdolabında muhafaza etmenizi ve tüketeceğiniz zaman ise herhangi bir şekilde tekrar yağ eklemeden tavada ısıtarak tüketmenizi öneririz.