Zerdeçal Nasıl Yetiştirilir?

Zerdeçal Nasıl Yetiştirilir?

Sağlık için son derece önemli ve faydalı olan zerdeçal yetiştirilmesi evde yapılabilen bir işlem olmasının yanında, zerdeçal nasıl yetiştirilir öğrenmek de oldukça basittir. Gıda boyası kadar etkili ve güzel bir renk tonuna sahip olan zerdeçal, Güney Amerika kökenlidir.

Evde Zerdeçal Nasıl Yetiştirilir?

Ekim için hayli büyük köklere sahip olan zerdeçal için, yaklaşık 35-40 cm genişliğinde bir saksı ayarlanması gerekmektedir. Zerdeçalın ekilen kısmı, toprak altındadır ve üzerinde pek çok tomurcuk bulunur. Ekim için seçilen fidan da bu özelliklere göre tercih edilmelidir.

  • İlk olarak, tek bir parça olan toprağın altına ekilecek olan zerdeçal gövdesi, birkaç parça olacak şekilde kırılır.
  • Ekim, saksı yüzeyinden en az 5 cm aşağıda olmalıdır. Bölünen parçalardan bir tanesi, tomurcukların yönü üst tarafa dönüş olacak şekilde yerleştirilir.
  • Kökün üzeri toprakla örtülür ve sulama işlemi yapılır.
  • Ekimi tamamlanan saksının nemli ve ılık bir ortamda olması gerekir. Özellikle kuru bir iklim ya da kuru bir ev ortamı söz konusuysa, minimum gün aşırı sulanması gerekecektir. Bunun yanında sprey şişesine doldurulan su ile de fışkırtma sulama yapılabilir.
  • Seçilen saksının tabanında suyun akması için delikler olmalıdır. Aksi halde su içinde kalan kök çürümeye yüz tutar ve büyümez.
  • Belli zamanlarda gübreleme işlemi yapılmalıdır.

Zerdeçal Ne Zaman Toplanır?

Saksı içine ekilen zerdeçalın hasat zamanının da birtakım belirtileri vardır. Genellikle 6 ila 10 ay içerisinde yenebilecek kıvamda büyüme gösterir ancak toprağın, sulamanın, gübrelemenin ve bitki ortamının bu gelişimde büyük bir rolü bulunmaktadır.

Beklendiği gibi gelişme gösteren toprak altındaki kök olgunlaştığında, ekilenin tamamı çıkarılmalıdır. Saksıda parça bırakılmaması tavsiye edilmektedir. Aksi halde kalan kökler çürüyebilir.

Bir sonraki ekim işleminde, yeni üründen kök alınması çok daha uygun olacaktır. Hem tazelik hem de üretkenlik açısından yeni kökten ekim yapmak her zaman avantajlıdır.

Zerdeçalın Yararları Nelerdir?

Baharat olarak kullanımında da, bitki olarak tüketiminde de zerdeçalın bünyeye faydaları hayli fazladır. Cilt yaralanmalarında ve iltihap söktürücü olarak kullanımı günümüzde birçok kişi tarafından bilinmektedir. Buna ek olarak boyun, kafa, cilt, idrar yolları gibi farklı pek çok bölgeye de iyi geldiği bilinmektedir. Bunun yanında, zerdeçal kullanımı kanser riskini, özellikle de meme kanseri riskini de en aza indirmekte ve sağlıklı bir yaşam sürmeye yardımcı olmaktadır. Bu nedenle bolca tüketilmesi önerilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ