Klima Çarpmasına Ne İyi Gelir?

Klima Çarpmasına Ne İyi Gelir?

Klima özellikle yaz aylarında kapalı alanlarda serinlemenin en kolay yollarından bir tanesidir. Ancak kullanımına son derece dikkat edilmeli, çarpmaya karşı dikkatli olunmalıdır. Özellikle ofis türü ortamlarda kişilerin sürekli olarak klimaya maruz kalması, klima çarpmasını da beraberinde getirecektir.

Klima Çarpması Belirtileri Nelerdir?

  • Klima çarpan kişilerde ilk olarak ortaya çıkan belirti yüksek ateştir. Vücut ısısının aniden değişmesi sonucunda, vücutta bir savunma mekanizması olarak ateş yükselir. Yüksek ateşe ek olarak soğuk algınlığında görülen halsizlik, isteksizlik gibi durumlar da ortaya çıkabilir.
  • En önemli klima çarpması belirtilerinden bir tanesi, şiddetli baş ağrılarıdır. Baş ağrısının temel nedeni vücutta klima nedeniyle oluşan ani ısı değişimi nedeniyle vücutta hipotermi oluşmasıdır.
  • Baş ağrısı ve yüksek ateşe ek olarak kişide klima çarpması sonucunda mide bulantısı da sıkça görülür. Midenin bu durumda rahatlatılması önemlidir. Bu yüzden ışık bir duş alınması yararlı olabilir.
  • Mide bulantısının yanında kusma ve aynı zamanda ishal şikayeti de ortaya çıkabilir. Genellikle bakteriler nedeniyle meydana gelen ishal, klima çarpması sonucunda da ortaya çıkabilmektedir. Eğer kullanılan klimanın bakımı düzenli bir biçimde yapılmıyor ise havaya bakterilerin yayılması kaçınılmazdır. Bu da vücuda bakteri girişinin önünün açılması anlamına gelmektedir.
  • Klima çarpması sonucunda ortaya çıkan en yaygın belirtilerden bir tanesi de eklemlerde ve kaslarda hissedilen ağrılardır. Kaslarda kasılma şeklinde başlayan bu durum, ciddi ağrıların oluşmasına da yol açabilmektedir.

Klima Çarpması Nasıl Geçer?

Öncelikli olarak, klima ayarı oldukça önemlidir. Çok sıcak havalarda dahi ısıyı birden düşürmek klima çarpmasına neden olacağı için, klimanın yaydığı sıcaklığın ortalama 22 – 23 derece olması gerekmektedir. Vücut ısısına yakın bir derece olan bu derecelerde çarpmanın olması çok da mümkün değildir. Kişi klima bulunan bir ortama girmeden önce terin soğumasını ve vücut ısısının normale dönmesini beklemelidir.

Klima çarpması gerçekleştiğinde kişinin acilen doktora götürülmesi gerekir. Doktor tarafından gereken müdahaleler yapılacaktır. Ancak bireysel olarak da alınabilecek bazı önlemler bulunmaktadır. Söz gelimi klima panelleri doğrudan vücuda sıcaklık üfleyecek biçimde ayarlanmamalıdır. Bol bol su içmek, ılık bir duş almak, vitamin takviyesi almak da vücudun toparlanma sürecinin hızlandıracak tavsiyelerdir. Saçlar ıslakken klima karşısında durmak, terli iken doğrudan klima rüzgarına maruz kalmak ciddi olumsuz durumlara yol açan etmenlerdir. Bu gibi durumlardan özenle kaçınmak gerekmektedir.

Klima çarpmasından hemen sonra, kramp durumu ortaya çıkmış ise kişinin kramp giren bölgesine masaj uygulanabilir. Aynı zamanda çarpmaya maruz kalan kişinin vücut direncinin artırılması da sağlanmalıdır. Yeşil çay tüketmek, zencefil tüketmek de klima çarpmasının etkisini kıracak besinlerdir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ