Tahta Bıçak Nasıl Yapılır?

Tahta Bıçak Nasıl Yapılır?

Tahta bıçaklar mutfaklarda sağlıklı yiyecekler hazırlayabilmek için oldukça etkili olan bir malzemedir. Doğal gıdalar özellikle de sebzeler bıçak darbeleri ile birlikte birçok vitamin ve mineral kaybına uğramaktadır. Bu kaybı en aza indirgemek için ise tahta bıçak kullanmak gerekir.

Tahta bıçaklar ile kesilerek hazırlanan sebze yemekleri normal bıçaklar kullanılarak hazırlanan sebze yemeklerine oranla çok daha sağlıklı olmaktadır. Aynı şekilde salatalar da tahta bıçaklarla kesilerek hazırlanırsa, normal bıçakla hazırlanan salatalara oranla çok daha sağlıklı olmaktadır. Bu nedenle tahta bıçaklar mutfaklarda oldukça önemli bir yere sahiptir. Tahta bıçaklar ise evlerde de kolaylıkla yapılabilir. Kaliteli bir tahta bıçak yapmak için ise dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır.

Tahtadan Bıçak Nasıl Yapılır?

1-)Odun Seçimi

Tahta bıçak yapımında öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken nokta odun seçimidir. Çünkü ne kadar kaliteli bir odun tercih ederseniz gerekli işlemler sonucunda elde edeceğiniz tahta bıçak da o kadar kaliteli olacaktır. Bunun için çok fazla kurumamış olan bir ağaçtan kesilmiş bir parça odun gerekmektedir.

Taze kesilmiş ağaçtan elde edebileceğiniz bu odun parçasının ise avuç içi büyüklüğünde ve 30 cm uzunluğunda olması en idealidir. Ancak isteğinize bağlı olarak daha farklı boyutlarda bıçaklar elde etmek için farklı boyutlarda da odun parçası temin edebilirsiniz. Bu odun parçaları için endüstriyel amaçlı yetiştirilmiş açık renk gövdeye sahip olan ağaçları tercih etmeniz gerekir. Endüstriyel amaçlı yetiştirilen ağaçlardan tahta bıçak yapımı için en uygun olan ağaç ise meşe ağacı ve bambu ağacıdır.

2-)Kabaca Şekillendirme

Kabaca şekillendirme işlemi tahta bıçak yapımında daha rahat çalışmanızı sağlaması açısından oldukça önemli bir aşamadır. Uygulaması oldukça kolay olan kabaca şekillendirme aşamasında el baltası ya da iri bir bıçak yardımı ile temin etmiş olduğunuz odun parçasını kalıp haline getirin. Bu işlem ile birlikte tahta bıçağınızın sap ve gövde kısmı kabaca şekillenmiş olacaktır.

3-)Oyma İşlemi

Oyma işlemi tahta bıçağınızın şekillenmesini sağlayacağınız aşamadır. Bu aşamada ilk olarak yapmanız gereken şey marangoz eldivenleri takmaktır. Marangoz eldivenlerinizi şekillendirme işlemi tamamen bitip bıçak ortaya çıkana kadar kesinlikle çıkarmamanız gerekmektedir. Aksi takdirde kullandığınız araçlar elinizin kesilmesine neden olabilir. Bu nedenle olabilecek kazalara karşı bir önlem olarak marangoz eldivenlerinizi sürekli olarak takmanız gerekir.

Kabaca şekil vermiş olduğunuz tahta bıçağınıza, falçata yardımı ile tam bir bıçak şekli vermeniz gerekir. Bu işlemi bıçağın sap kısmından başlayarak yapmak çok daha güvenli olacaktır. Sap kısmını avucunuzda uygun şekilde kıvrımlar ile falçata ile oyun. Daha sonra da gövde kısmını oymaya başlayarak tahta bıçak yapımını tamamlayabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ