1 Kilo Buğdaydan Kaç Kişilik Aşure Çıkar?

1 Kilo Buğdaydan Kaç Kişilik Aşure Çıkar?

1 kilo buğday ile yaklaşık olarak 50 kişilik aşure çıkmaktadır. Fakat aşurenin tek malzemesinin buğday olmadığını düşünürsek, diğer malzemelerinde oranını doğru bir şekilde ayarlamak gerekmektedir.

1 Kilo Buğdaydan Kaç Kişilik Aşure Çıkar?

Aşurenin, birazda evinizde olanlara göre değişse de birçok malzemesi vardır. Nohut, kuru fasulye, buğday, mevsimine göre nar, ceviz, fındık, incir, kuru üzüm, şeker, pirinç gibi birçok malzeme sayabiliriz. Aşure yaparken göz kararı değil, mümkün olduğunca ölçü ile gitmenizi öneririz. Özellikle fazla miktarda yapacağınızı düşünürsek, ölçü ile gitmek daha tedbirli olacaktır.

Aşure yaparken kullanacağınız malzemelerin kalitesi oldukça önemlidir. Tarihi geçmiş, bozulmaya başlamış malzemeler ile aşure yaparsanız, muhtemelen tadı oldukça keyif kaçırıcı olacaktır. Bu yüzden malzeme konusunda ilk prensibiniz her zaman taze olması olmalıdır.

Aşure Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi kullanılan malzemelerin tazeliği çok önemlidir. Bilhassa mevsim meyvelerinden yapmanızı öneririz. Böylece taze olduğundan da emin olmuş olursunuz.
  • Kullanılacak bakliyatları direkt olarak haşlamamalısınız. Bu tahmin ettiğinizden çok daha fazla zamanınızı alacaktır ve açıkçası doğru da değildir. Bakliyatlar içinde gaz olan gıdalar olduğu için, pişirilmeden 1 gece önce muhakkak su da bekletilmeleri gerekmektedir. Böylece hem yumuşamalarını, hem de içindeki gazın salınmasını sağlamış olursunuz.
  • Aşureyi yapacağınız tencerenin büyüklüğüne de özen göstermenizi öneririz. Çoğu zaman malzemeler göze az geldiği için çok geniş olmayan bir tencere tercih edilir ve sonrasında aşure yapmak oldukça zorlaşır. Kullanacağınız her malzeme ısı ile büyüyecek ya da küçülecektir ve aşurenin içinde bol malzeme olduğu için, pişmeye başladıkça tencere küçük gelecektir. Bu yüzden mümkün olduğunca geniş tencere kullanmalısınız.
  • Aşure yaparken önceliğiniz bakliyatlar olmalıdır. Hatta bakliyatları önce haşlamalı sonra suyunu süzmeli ve bu şekilde aşureye başlamalısınız.
  • Aşure yaparken su ihtiyacınız olduğunda, soğuk su kullanmanız kıvamını bozacağından her zaman yanınızda kaynamış su bulundurmanızı öneririz. Böylece su ihtiyacı oldukça direkt olarak sıcak su ile müdahale etmiş olacaksınız.

Aşure Nasıl Saklanmalıdır?

Aşure her ne kadar kolay bozulabilen bir gıda olarak gözükmese de aslında içeriğinde bulunan farklı malzemelerden ötürü, saklanması gereken bir gıdadır. Doğru bir şekilde muhafaza edilmediğinde ise kısa bir süre içerisinde bunu direkt olarak tadından anlayabilirsiniz. Bu yüzden aşurenizi saklarken eğer kasede ise streç film, cam kap gibi ürünler kullanarak saklayabilirsiniz. Hava almamasına dikkat etmeli ve uzun süre oda sıcaklığında bekletmemelisiniz.

Aşure buzdolabında kalınca şekerleniyor gibi bir rivayet vardır fakat kulak asmayın. Eğer aşureyi doğru bir şekilde muhafaza etmek istiyorsanız, kesinlikle buzdolabında saklamalısınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ