Bakır Kalaylama Nasıl Yapılır?

Bakır Kalaylama Nasıl Yapılır?

Bakır kalaylama bakır eşyaların iç yüzeyine genellikle bakır tencereler, yemek yenilen bakır kapların iç kısmına yapılmaktadır. Bakır kalaylama belirli aralıklar ile yapılması zorunlu bir işlemdir. Bu işlem yapılmaz ya da kalaylanmamış bir bakır kaptan yemek yenilir ise kişi bakır zehirlenmesi yaşar hatta bu durumdan dolayı hayatını kaybedebilir. Peki bakır kalaylama nasıl yapılır ?

Kalaylama genellikle bu işin ustaları tarafından yapılmaktadır. Genellikle zahmetli bir işlem olduğu için ev ortamında pek yapılması mümkün değildir. Günümüzde bakır kalaylayan ustaların çok fazla kalmaması bu durumu zor soksa da bakır kaplarda pişirilen yemeklerden vazgeçemeyenler için hala kalaylamanın yapıldığı birkaç yer bulunmaktadır. İşte adım adım bakır kalaylama nasıl yapılır?

Bakır Kalaylama İşlemi Nasıl Yapılır?

1-)Yüksek Isıda Bakır Kabın Temizlenmesi

Bakır kaplar kalaylanmadan önce mutlaka yüksek açık ateşte ısıtılır. Bu işlem genellikle bakırın üzerinde bulunan yağlardan tamamen kurtulması için yapılır. Aynı zamanda ısıtma işlemi ile bakır yüzeyi farklı maddeler tarafından da iyice temizlenir.

2-)Bakırın Düzeltilmesi

Isıtma işleminin hemen ardından genleşen bakırın yüzeyinde meydana gelen pürüzlerin giderilmesi için bakır kaplar düzeltilir. Bu işlem işinin ustası kişiler tarafından ahşap çekiçler ile yapılır. Çok zahmetli olan bu iş aynı zamanda kalayın daha kolay bir şekilde absorbe olmasını sağlamaktadır.

3-)Bakırın Kalaylanması

Kalaylama işlemi en son basamak olarak gerçekleştirilmektedir. Bu basamak için yüksek derecede ateş gerekmektedir. Bakır kap kalaylanmak üzere yüksek ateş üzerine bırakılır. İyice ısıtılan bakır kap üzerine kalay çubuk konulur ve bakır yüzeyin etrafında iyice gezdirilir. Kalayın homojen bir şekilde dağılmasını sağlamak amacıyla kalay pamuğu ile bakır yüzeyinin üzerinden geçilir.

Bu işlemin tam olarak gerçekleşebilmesi için en az 10-15 defa yapılmalıdır. Kalaylama işleminden sonra bakır kap soğumak üzere bekletilir. Bu esnada kesinlikle kaba su dökülmez. Su kalayın homojen dağılmasını engellemektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ