Tuzun Nemlenmesi Nasıl Önlenir?
Tuz, Türk mutfağının olmazsa olmazları arasında yer almaktadır. Tuzun kullanılmadığı yemek tatsız olmakta ve çoğu zaman tüketilmez.
Tuz insan yaşantısı için de çok büyük önem taşımaktadır. Tuzun yapısında bulunan sodyum vücutta en gerekli olan minerallerden bir tanesidir. Tuz kullanmadan beslenme insan yaşantısını bir süre sonra olumsuz etkilemektedir. Bu sebeple tuz az ve ihtiyaç dahilinde kullanılmalıdır.
Tuz özel kimyasal yapısından dolayı kolaylıkla nem çeker. Nemlenen tuzun kullanımı zorlaşır. Nemlenen tuz sertleşir ve tuz molekülleri birbirinden ayrılmayan daha büyük yapılar haline gelir ve bu şekildeki tuzlar genellikle kullanılamaz hale gelir. Peki tuzun nemlenmesi nasıl önleyebiliriz?
1-)Pirinç Koymak
Tuzun nemlenmeden saklanması neredeyse imkansızdır. Özellikle mutfak gibi nem miktarının fazla olduğu yerlerde tuz nemlenmeden asla saklanamaz. Bu aşamayı engellemek için yapılacak en pratik ve en etkili yöntem pirinçtir.
Pirinç nem çekebilme özelliği yüksek olan bir maddedir. Tuzun içerisine konulacak az miktardaki pirinç nemi emer ve tuzun kuru bir şekilde kalmasını sağlar.
Ancak pirincin tuzluk dışarısında büyük kavanozlarda kullanılması tuz ile birlikte pirincinde gelmesine sebep olabilmektedir. Bu sebeple büyük kavanozlarda bulunan tuzların nemlenmesini engellemek için pirinç kullanımı pek yararlı değildir.
2-)Silikajel Kullanın
Silikajel de yüksek nem çeker özelliğe sahip bir kimyasaldır. Kavanozlar içerisine konularak tuzun nemlenmesini önleyebilirsiniz.
Silikajeller normalde mavi renklidir ve nem çekmeye başladıkça pembe renk almaktadırlar. Bu maddelerin bir diğer güzel özelliği güneş altında bekletildiklerinde nemi kaybederler ve tekrar mavi renk alırlar. Böylece silikajelleri tekrar tekrar kullanabilirsiniz.
Silikajelleri kavanozlara koyarken küçük bir file içerisine koymanız tuz ile karışmasını önlemek için alabileceğiniz güzel bir önlemdir.