Etin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Etin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Et tüketimi insan sağlığı için oldukça önemli olsa da tüketilen etin ne kadar sağlıklı olduğuna bakılması gerekir. Sağlıklı et tüketimi insan sağlığını da güçlendirirken, bozuk et tüketimi çok ciddi rahatsızlıklara yol açar. Et yapısı itibari ile bakteri, virüs ve mantar oluşumu için oldukça uygun bir ortam sağlar. Bu nedenle de zamanında tüketilmeyen etler ciddi zehirlenmelere ve farklı hastalıklara neden olabilir.

1-)Rengine Bakarak

Sağlıklı bir et pembemsi kırmızımsı bir renge sahiptir. Ancak bozulmaya başlayan bir et yeşilimsi renkler almaya başlar. Et, pişirmeden kahverengimsi grimsi renkler almaya başlamış ise bozulmaya başlamış demektir. Bunun yanı sıra taze ve sağlıklı etler oldukça parlak gözükür. Ancak tazeliğini kaybetmeye başlayan ve bozulmaya yüz tutan etler git gide parlaklığını kaybeder ve bozulmaya başladığını gösterir.

2-)Kokusuna Bakarak

Bu noktada etin ne şekilde muhafaza edildiği oldukça önem kazanır. Çünkü yeterince uygun koşullarda saklanmayan etler de farklı bir koku yayar ancak bu her zaman etin bozulmaya başladığı anlamına gelmez. Bu nedenle etin bozulduğunu kokusuna bakarak anlamak tüm yöntemler içinde en zor olan yöntemdir. Eğer saklama koşulları yeterince uygun şekilde yapılmış ise ve yine de ette ekşimsi bir koku veya bozuk yumurtayı anımsatan bir koku varsa et bozulmuş demektir. Bu kokuya sahip etler kesinlikle tüketilmemelidir.

3-)Yapısına Bakarak

Et yapısı itibari ile diri bir görünüme ve dokuya sahiptir. Et diriliğini kaybetmeye başladığı andan itibaren bozulmaya başlamış demektir. Etin diriliğini kontrol etmek için ise parmağınızı etin üzerine koyarak biraz bastırın. Çok sert olmamak şartı ile ileri geri parmağınızı oynatın ve parmağınızı geri çekin.

Parmağınızı koyduğunuz nokta eski haline geri dönerse etin diri olduğu anlamına gelir. Ancak parmağınızı koyduğunuz kısım içine çökmüş durumda duruyorsa artık etiniz bayatlamış ve bozulmaya başlamış demektir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, ete tırnağınızın temas etmemesi. Çünkü tırnak ete zarar verebilir ve yanlış sonuçlar almanızı sağlayabilir.

NOT: Bozulmaya başlayan ya da bozulmaya yüz tuttuğuna dair kuşkunuz olan etleri kesinlikle tüketmeyin. Yapısı itibari ile bakteri oluşumuna uygun bir ortam sağlayan etler ciddi gıda zehirlenmelerine yol açabileceği gibi çok ciddi hastalıklara da neden olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
BİR YORUM YAZ