Banyodaki Küf Nasıl Temizlenir?
Banyolarımız özellikle yaz aylarında sık sık kullanılması nedeniyle sürekli nemli kalmakta ve bu da maalesef küvet, perde, lavabo, yerler ve hatta tavanda küflenme oluşumuna neden olmaktadır.Bu sorun herhangi bir sızıntıdan vesaire de kaynaklanıyor olabileceği gibi kullandıktan sonra kuru bırakmaya özen gösterilmemesinden kaynaklanıyor da olabilir. Eğer bir sızıntıdan kaynaklanıyorsa ilgili malzemeyi değiştirip buradaki küf oluşumunu temizlemek gerekir. Diğer durumlarda ise dikkat edilmesi gereken en temel şey banyoyu ıslak bırakmamaktır.
Banyodaki Küfleri Temizleme Yöntemleri
Duşakabin değil de banyo perdesi kullanıyorsanız bundaki küflenme oldukça sık karşılaşılan bir durumdur ve eğer perdeniz açık renkse pek de hoş olmayan bir görüntüye sebep olacaktır. Perdede oluşan küfün geçmesi için öncelikle kimyasallardan yardım alabilirsiniz. Çamaşır suyu içeren ürünleri perdenize uygulayarak ya da çamaşır suyu eklediğiniz ılık suya bastığınız perdenizi bir süre bu suda bekletip durulamanız sorununuzu çözecektir. Kimyasal kullanmak istemezseniz de sirke, limon tuzu, karbonat gibi ürünler doğal leke çıkarıcılardır. Bunları da sulandırarak perdenize uygulayabilirsiniz.
Çamaşır Suyu
Küvet, lavabo, duvar gibi sert yüzeylerde oluşan küfler için de yine çamaşır suyunu buraya döküp bir süre bekleyip ardından silerek küften kurtulabilirsiniz. Çamaşır suyu uyguladığınız yerleri iyice durulamayı unutmayın.
Karbonat
Küflenen yere bir miktar karbonat döküp bir süre bekleyin. Ardından sert bir fırça yardımıyla küfü temizleyebilirsiniz. Daha sonra bol su ile yıkayınız.
Sirke
Tercihen elma sirkesini veya beyaz üzüm sirkesini küflenen bölgeye uygulayıp biraz bekleyin ve küf yumuşayınca yeniden sirke ve su ile temizleyin. Küf lekelerinin temizlendiğini göreceksiniz.
Karbonat ve Sirke
Sirke ve karbonat tek başına da yeterliyken ikisini karıştırıp küflenen yüzeye uygulayarak burayı silmeniz de oldukça etkili bir çözümdür.
Banyo Tavanındaki Küf Nasıl Temizlenir?
Tavanda oluşan küfleri temizlemek için eğer bu yüzey zaten yumuşaksa ıslak bir sünger yardımıyla silmeniz işe yarayacaktır. Ancak bunu yaparken küf lekesini yaymamaya ve tavanı silmekte olduğunuz için yüzünüzü korumaya özen göstermelisiniz. Tavanda çamaşır suyu kullanmak isterseniz de buraya direkt sprey şişesine doldurduğunuz çamaşır suyunu tatbik edin ve bekleyin. Daha sonra bu bölgeyi durulayın. Yine yüzünüzü, gözlerinizi ve ellerinizi korumaya dikkat edin. Giysilerinizi de çamaşır suyu lekesi olursa üzülmeyeceğiniz parçalardan seçmeniz iyi olacaktır.
NOT: Banyo mermerlerinin arası veya lavabo ve benzeri kenarlardaki silikonlar da küflenmeye yatkındır. Bunların temizlenmesi için bu bölgelerin yeniden yapılması gerekir. Silikon veya derzi yeniledikten sonra buraları kuru bırakmaya özen göstermeniz tavsiye edilir.