Limon Neden Küflenir?

Limon Neden Küflenir?

Limon neden küflenir, küflenmemesi için nasıl muhafaza edilmesi gerekir, uzun süreli muhafaza nasıl sağlanır gibi sorular, limon kullanımının çok yaygın olduğu mutfağımızda kaçınılmazdır. Ancak içlerinde en önemli soru, limon küflenmesinin nedenleridir. Henüz taze iken pazardan ya da market reyonlarından alınan limon, eve geldiğinde neden uzun müddet dayanmaz ve küflenir?

Limonun Küflenmesinin Nedenleri Nelerdir?

  • Limonun küflenmesine yol açan en büyük etken, bakterilerdir. Mikroorganizmalar olarak da isimlendirilen bu bakteriler, her yerde bulundukları için bir yerden bir yere kolayca geçiş yapabilirler. Limon, içsel özellikleri bakımından bakteri üremesine uygun bir zemindir ve bu da küflenmeyi kaçınılmaz hale getirmektedir.
  • Özellikle kesilmiş olan bir limon, buzdolabında ya da oda sıcaklığında diğer gıdalar ile temas halinde ise küflenme ortaya çıkabilir. Buzdolabının sebzelik bölümünde farklı sebze ve meyveler ile bir arada bulunan ve temas halinde olan bütün limonlar için de bu durum geçerlidir.
  • Özellikle asitli besinler ve turunçgillerin limon ile aynı buzdolabı bölmesinde saklanmaması gerekir. Limon ne kadar tek başına muhafaza edilirse çürüme ve küflenme de o kadar geç meydana gelecektir.
  • Satın alınan limonların evdeki tüketim süresi de küflenme konusunda etkilidir. Bir hafta içinde tüketilmeyen ve bir sonraki haftaya kadar buzdolabında kalan limonların küflenmesinin yanı sıra, besin değerleri de düşecektir.
  • Limonların muhafaza edildiği buzdolabının da küflenmeye etkisi vardır. Eski tip buzdolaplarında yeterli soğuk ayarı ve saklamaya uygun koşullar olmadığında da limonların küflenmesi daha erken gerçekleşecektir.
  • Satın alma esnasında limonların taze ve sert olması, kullanım ömrünü uzatır. Limon dolapta beklerken de rengi koyu sarıya döner ve sulanır. Bu nedenle özellikle kış aylarında taze ve ince kabuklu limonların satın alınması önerilmektedir.

Küflenme Nasıl Önlenir?

Limon, hava ile ne kadar az temas halinde olursa küflenme olasılığı da o kadar azalacaktır. Özellikle kesilmiş ve yarım halde bulunan limonlarda meydana gelen küflenmenin engellenebilmesi için kesilmiş halde olan limonun mutlaka kesik kısmının havasız bırakılması gerekir. Oda sıcaklığı, limonun küflenmesine zemin hazırlayan bir faktör olduğu için de tercihen buzdolabında muhafaza edilmesi önemlidir.

Poşet içerisine koymak hem sağlık açısından zararlı olduğu hem de tadını bozabileceği için daha çok kese kağıdı tarzında ya da kapaklı cam bir kap içerisinde saklanması daha uygun olacaktır. Elbette ki, bu şekilde buzdolabına konan kesilmiş limonun en kısa sürede tüketilmesi gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 5 YORUM
  1. Gandoncs dedi ki:

    Limon Neden KГјflenir? | Haber Sizseniz extra super tadarise tablet uses in hindi

  2. Pronozakz dedi ki:

    Limon Neden KГјflenir? | Haber Sizseniz cenforce 200 india

  3. escolve dedi ki:

    Synthetic anabolic steroids have attracted significant scientific attention as target compounds in hair analysis of doping and forensic cases buy generic priligy

BİR YORUM YAZ