Kalamar Nasıl Yumuşatılır?

Kalamar Nasıl Yumuşatılır?

Kalamar; ahtapot ve mürekkep balığı gibi kafadan bacaklılar ile aynı familyadan gelir. Ahtapot gibi canlılarla aynı familyada olması nedeniyle eti serttir ve pişirilmesinde uyulması gereken noktalar gözden kaçırılırsa sonuç hayal kırıklığına yol açabilir. Çünkü balık restoranlarında yediğiniz dışı çıtır çıtır pişmiş içi ise yumuşacık kalmış o güzel kıvama ulaşamamış olursunuz. Bu tarz bir hayal kırıklığını önlemek ve kalamarınızı pişirdiğinizde o beklediğiniz sonucu elde etmek istiyorsanız kalamarın yumuşamasını sağlamalısınız.

Kalamarın eti sert olduğu için satın alıp temizleyip doğramanın ardından direkt ocağa koyarsanız olumlu bir sonuç almazsınız. Bunun için önce kalamarı marine etmeli ve yumuşamasını sağlamalısınız. Yapacağınız marine işlemi kamaların aromasından daha çok bu sertliğin giderilip piştikten sonra lastik gibi olmasını önlemektir. Bu sayede kalamar yumuşar ve pişince de yumuşacık bir kıvamda olur. Aksi halde sert ve yemesi keyif vermeyen bir yapısı olacaktır.

Kalamarı Yumuşatma Yöntemleri

Kalamarı marine etmeden önce eğer hazır almadıysanız temizleyip halka hakla doğramalısınız. Ancak aldığınız yerde temizletip hazırlatmanızı tavsiye ederiz zira bu işlem zahmetli olabilir. İşinizin kolaylaşması için hazır halde veya aldığınız yere temizletip doğratarak alabilirsiniz.

Marine işlemine geçelim:

Bu aşamada yapacağınız marine işlemi kalamarın yumuşamasını sağlamak için olacaktır. Bu nedenle kalamarı marine işlemi için hazırladığınız karışımda ne kadar uzun süre bekletirseniz kalamar o kadar yumuşak olacaktır. Dolayısıyla eğer o gün kalamar yemeye karar verdiyseniz bir gün önceden ya da o gün içerisinde birkaç saat önceden kalamarınızı alıp marine etmek üzere hazırlamanız gerekir.

En kötü ihtimalle 3-4 saat bekleteceğiniz kalamar daha yumuşak ve yemesi keyifli hale gelecektir.
4 kişilik kalamarın marine işlemi için ihtiyacınız olan tüm malzemeler aşağıda sıralanmıştır:

  • Derin bir kap,
  • 1 çay kaşığı karbonat,
  • 1 çay kaşığı toz şeker,
  • 1 limon,
  • 1 bardak süt (maden suyu da kullanılabilir)

Temizlenip halka halka doğranmış kalamarların ve hazırlanacak karışımın sığabileceği derinlik ve genişlikte bir kap çıkarın. Limonun suyunu sıkın. Hazırladığınız kaba süt/maden suyu hariç diğer tüm malzemeleri koyun. Üzerine kalamarları koyun. Bu karışım ile kalamarları çok güçlü şekilde karıştırarak yoğurmaya başlayın. Bu esnada köpürme olacaktır, normaldir. Bu yoğurma işlemini mümkün olduğunca devam ettirin çünkü kalamarların yumuşaması bu sayede ve bekletilmesi sayesinde gerçekleşecek.

Yaklaşık 30 dakika kadar yoğurduğunuz kalamarları ister bu kap içinde isterseniz bir buzdolabı poşetine aktararak buzdolabına koyun. En az 3-4 saat fakat mümkünse bir gece bekletin. Unutmayın ne kadar beklerse o kadar yumuşak olacaktır.

Pişireceğiniz zaman yumurta ve galeta ununa batırarak kızartabilir ya da ızgara yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ