Baklava Şerbeti Çekmezse Ne Yapılır?
Baklava şerbetini çekmediği zaman maalesef yapabilecek çok bir şey yoktur. Bu bahsettiğimiz durumun sadece baklavanın ve şerbetin yapım aşamasında dikkat edilerek engellenmesi mümkündür. Baklava piştikten ya da şerbet yapıldıktan sonra yapılacak pek de bir şey yoktur.
Baklava Şerbeti Çekmezse Ne Yapılır?
Baklavanın şerbeti çekmemesi çok sık rastlanan bir durum olmasa da, genel olarak şerbetli tatlılarda sıkça karşımıza çıkabilen bir durumdur. Özellikle özel bir misafir için hazırlanan bir tatlının şerbetinin çekmemesi oldukça moral bozucu olabilmektedir.
Şerbetli tatlılarda, adından da anlaşılacağı üzere tatlıyı tatlı yapan şerbettir. Bu yüzden özellikle yapılırken her ayrıntısına ayrı bir özen göstermek gerekir. Piştikten sonra geri dönüşü yoktur ve bu yüzden kullanılan malzemeden, pişirildiği ısıya kadar dikkat edilmelidir.
Baklavanın Şerbetinin Çekmemesinin Nedenleri Nelerdir?
Baklava şerbetinin çekmemesinin genel olarak baktığımızda 3 sebebi vardır.
1-)Kullanılan Malzemelerin Bayat Olması
Tatlılarda, kullanılan malzemenin tazeliği oldukça önemlidir. Hatta her tüketilen yiyecek için önemlidir. Buna dikkat edilmediğinde ise tadında ya da kıvamında farklılıklar meydana gelmektedir. Bu farklılıklar ise değişik şekillerde gözlemlenebilir. Baklava hamurunun yeterince pişmemesi ya da baklavanın hamurunun beklenilen kıvamda olmaması veya şerbetin olması gereken kıvamda olmaması gibi. Aynı şekilde bunlar da baklavanın pişmesini, lezzetini de etkilemektedir. Bu yüzden baklava yapacağınız zaman kullanacağınız malzemelerin bayat olmadığından emin olmanız gerekmektedir.
2-)Baklava Hamurunun Yeterince Pişmemesi
Baklava için kullandığınız malzemelerin bayat olmadığına eminsiniz fakat hamur yine de yeterince pişmedi diyelim. Bunun sebebi ise hem pişirme sebebi olabilir. Burada baklava hamurunun pişirirken eğer ısıyı çok yüksek tutmadıysanız yeterince pişmez ve üzerine şerbetini döktüğünüzde, hamur yeterince pişmediğinden dolayı şerbet de her noktaya ulaşamaz. Bu da baklavanızın olması gerektiği gibi şerbetli olmamasına neden olur.
3-)Şerbetin Sıcak Dökülmemesi
Şerbetli tatlıların hepsinde bir kural vardır. Yapacağınız tatlı her neyse, önce hamuru pişirmeli sonra şerbeti kaynatmalısınız ya da önce şerbeti kaynatıp sonra hamuru pişirmelisiniz. Yani ya şerbet ya da tatlının kendisi kesinlikle sıcak olmalı ki birbirleri ile karışabilsinler. Tatlı da, şerbette soğuk olduğu zaman maalesef şerbet olması gerektiği gibi tatlının her yerine ulaşamıyor ve lezzetli de olmuyor.
Baklava Yaparken Uygulanabilecek Püf Noktalar
- Baklava için kullanacağınız unun her zaman buğday unu olması gerekmektedir. Aksi halde baklava hamurunun kıvamı istenildiği gibi olmayacağından, yufka olarak açarken de zorlanabilirsiniz.
- Malzemeler her zaman oda sıcaklığından beklemiş olmalı. Yani buzdolabından çıkardığınız bir malzeme varsa, bu o soğuk hali ile kullanılmamalıdır. Bir süre oda sıcaklığında bekledikten sonra kullanılmalıdır.
- Baklava hamurunu yoğurduktan sonra, üzerine nemli bir bez örterek 20 dakika kadar dinlendirmelisiniz.
- Baklavanın yufkasını açarken düz bir zemin kullanmalısınız. Böylece daha çarşaf gibi ve ince bir yufka elde edersiniz.
- Baklavanın şerbeti için mümkün olduğunca doğal tereyağı kullanın. Böylece baklavanızın tadı daha lezzetli olacaktır.
- Şerbeti dökerken, hamurun sıcak olması değil de şerbetin sıcak olması daha doğrudur. Böylece hamurunuzu tamamen ıslatacak ve baklavanın tadını daha çok ortaya çıkaracaktır.