İçli Köfte Bir Gün Önceden Yapılır mı?
İçli köfte genellikle yoğun misafir olduğu günlerde veya daha özel günlerde yapıldığı için aynı gün aceleye gelmemesi için bir gün öncesinde yapılıp saklanabilir. Fakat en nihayetinde kıyma ile yapıldığı için doğru bir şekilde muhafaza etmek önemlidir.
İçli Köfte Bir Gün Önceden Yapılır Mı?
Yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi, içli köfteyi bir gün öncesinden yapmanızda herhangi bir sakınca yoktur fakat nasıl muhafaza ettiğiniz oldukça önemlidir. Pişirmiş veya pişirmemiş olun hiç fark etmez, kıyma işlenmiş bir et olduğu için bakteri üretmeye hazır haldedir ve doğru bir şekilde muhafaza edilmemesi durumunda ise kolaylıkla bozulabilmektedir.
İçli köfteyi yaptıktan sonra cam bir kap içerisinde hava almayacak şekilde buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
İçli Köfte Yapımı Püf Noktaları
İçli köfte sevilerek tüketilse de, bazı püf noktalarına dikkat edilmediğinde elimizde kalıp bozulabiliyor maalesef. Hem bir türlü tadını tutturamayanlara hem de ilk kez yapacaklar için püf noktalardan kısaca bahsetmek istedik.
- İçli köftenin tadına bakmadan evvel, gözleri doyurması önemlidir. Bu yüzden dış harcını hazırlarken içerisine muhakkak un haline getirilmiş bayat ekmek veya galeta unu koymalısınız. Böylece piştikten sonra dış kısmının çatlamasını da önlemiş olursunuz.
- Yine içli köftenin genellikle dış harcını hazırlarken yemekler bulgur kullananlarda var. Fakat yemeklik bulgur içli köftenin o leziz görüntüsünü maalesef gölgeliyor. Bu yüzden kesinlikle köftelik bulgur kullanmanızı öneriyoruz.
- İçli köftenin dış harcını hazırlarken lezzetli ve biraz daha canlı bir renkte gözükmesi için bir yemek kaşığının yarısı kadar salça katmayı unutmayın!
- Yine dış harcını hazırlarken unun en başta eklenmesi, harcın içinde kaybolmasına ve haliyle içli köfteyi pişirirken yeterince çıtır olmasını engelleyebiliyor. Bu yüzden unu mümkün olduğunca en son eklemeye özen gösterin.
- İçli köftede malzemelerin ağıza gelmemesi önemlidir. O yüzden soğanları mümkün olduğunca küçük doğramanızda fayda var.
- İçli köfteyi haşlarken dilerseniz suyun içerisine bir miktar sıvı yağ ekleyebilirsiniz. Böylece yapışma gibi bir problemle hiç karşılaşmamış olursunuz.
- İçli köfteyi ikram ederken bir farklılık yapıp yanında veya üzerinde yoğurt ile birlikte ikram edebilirsiniz. Kulağa biraz ilginç geliyor olabilir fakat hem iç harcı hem de dış harcı zaten yoğurt ile uyumludur. Ayrıca lezzetli olduğunu da belirtmeden geçmek istemiyoruz!
İçli Köftenin Bozulma Belirtileri Nelerdir?
İçli köfte kıyma ile yapıldığı için bozulduğu zaman da direkt olarak anlaşabiliyor. Yani bu konuda acabanız kesinlikle olmasın. Biz yine de belirtilerden kısaca bahsedelim.
- İçli köftede dışarıdan görebileceğimiz tek belirti küflenmesidir. Küflenme çok ileri bir bozulma evresi olduğundan, bu durumdaki gıdaları kesinlikle tüketmemeniz gerekiyor. Eğer farkında olmadan tüketmişseniz ve baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, terleme gibi belirtiler ile karşılaşıyorsanız vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmenizi öneriyoruz.
- İçli köftenin bozulup bozulmadığını anlamamıza yardımcı olacak bir diğer belirti de kokusudur. Fakat içli köftede kıyma içeride kaldığı için, normal et yemeklerinde hissettiğimiz o buram buram kokuyu hissetmeyebiliriz. Bu yüzden tüketmeden evvel kesinlikle içli köfteyi kesip içindeki kıymayı koklamanızı öneriyoruz. Böylece tüketmeden önce bir problem olup olmadığını da anlamış olursunuz.
- Köftenin bozulma belirtilerinden biri de tadıdır. Koku ve küflenme yoksa ama yine de emin olamıyorsanız bir tadına bakın diyoruz! Çünkü bazen burada yazdığımız kadar ileri derecede bozulmuş olmasa bile, bozulma evresinde olabilir ve bu durumda koku ya da küflenme meydana gelmeyebilir. Fakat tadında hafif bir ekşilik bile varsa kesinlikle tüketmekten kaçınmanızı öneriyoruz. Çünkü kıymadan bahsediyoruz… Belki zehirlenmenize neden olmaz ama mide ağrısı veya ishale neden olabilir.