Reçel Neden Şekerlenir?

Reçel Neden Şekerlenir?

Yaz aylarında özellikle yaz mevsiminde çıkan meyveleri kış aylarında da tüketebilmek, kahvaltı sofralarında hoş tatlar elde edebilmek için reçel çok sık yapılan bir gıdadır. Özellikle ev yapımı reçeller içerisinde katkı maddesi bulundurmadığından dolayı çok sağlıklı ve çocuklar için muazzam bir enerji kaynağıdır.

Reçelin bu güzel özelliklerinin yanında en sık karşılaşılan problem reçelin şekerlenmesidir. Reçel şekerlenmesinin birçok sebebi olabilir. Bu sebeplerin ayrıntılı incelenmesi önlenmesi için atılabilecek en önemli adımlardan bir tanesidir.

1-)Fazla Şeker Kullanmaktan

Reçel yapılırken düşülen en büyük hata konulan şeker miktarına dikkat edilmemesidir. Kişi damak zevkine bağlı olarak fazla şeker kullanmak isteyebilir. Ancak konulacak bu şeker miktarı doygunluk seviyesini aşar ise reçelin şekerlenmesine sebep olmaktadır.

Bu sebeple genellikle reçel aşamasında konulan şeker göz kararı yerine ölçü ile konulmalı ve azar azar ilave edilmelidir.

2-)Soğukta Bekletmek

Reçelin soğukta beklemesi şekerlenmesine sebep olan faktörlerin en başında yer almaktadır. Soğuk reçel içerisindeki şekerin hızla kristallenmesine ve reçelin görüntüsünün bozulmasına sebep olmaktadır.

Soğuktan kaynaklı şekerlenmeyi önlemek amacıyla reçel kavanozlarını açmadığınız süre boyunca oda sıcaklığında bekletiniz. Tüketmek için açtığınız kavanozları buzdolabında saklayabilirsiniz. Böyle bir durumda buzdolabından çıkardığınız reçeli tüketmeden önce reçeli oda sıcaklığında bekletiniz ve reçelin içerisindeki şekerin çözünmesini sağlayınız.

3-)Yapım Aşamasındaki Hatalar

Reçel yapımı esnasında uygulanan yanlışlıklar reçelin şekerlenmesine sebep olabilmektedir. Bu tarz hatalara yer vermemek için reçel yapımına çok dikkat etmelisiniz. Şeker yapımı esnasında uygulanan hatalar;

  • Reçeli yüksek sıcaklıkta pişirerek yapmayınız. Bu suyun hızlıca buharlaşmasına sebep olur. Bu durumda şeker hızlıca katılaşır ve şekerlenme meydana gelir.
  • Kullanılan su miktarına dikkat ediniz. Eğer az miktarda su kullanırsanız reçel kıvamı çok yoğun ve aşırı tatlı bir hal alır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ