Hamurun Mayalandığı Nasıl Anlaşılır?

Hamurun Mayalandığı Nasıl Anlaşılır?

Hamurun mayalandığını anlayabilmeniz açısından ilk yapmanız gereken şey, bekleme süresinin sonunda hamurunuzun görüntüsüne bakmak olmalıdır. Eğer hamurunuz kabarmış ise hamurun mayalandığını anlayabilirsiniz.

Hamurun Mayalandığı Nasıl Anlaşılır?

Hamurun mayalandığını yukarıda da bahsettiğimiz gibi ilk bakışta rahatlıkla anlayabilirsiniz. Zaten mayalama aşamasında hamurunuzun belli bir süre içinde ağzı kapalı bir kap içerisinde beklemesi gerekmektedir. Bu beklemenin sonunda hamurunuza baktığınızda kabarmış olduğunu fark ederseniz, mayalanmış olduğunu rahatlıkla anlayabilirsiniz.

Hamurun mayalandığını anlamanızı sağlayan bir diğer yol ise bir de hamurun içinin göz göz olmasıdır. Yani hamurda baloncuklar meydana gelir ve hamuru karıştırdıktan bu baloncuklar gider tekrar oluşur. Bu şekilde de yine hamurunuzun kabarıp kabarmadığını anlayabilirsiniz.

Hamur Mayalarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Kullanacağınız un, maya, tuz, şeker gibi ürünlerin oda sıcaklığında beklettiğinizden ve tazeliğinden emin olmalısınız. Mayayı buzdolabında muhafaza ettikten sonra direkt olarak kullanmanız doğru değildir. Bir süre oda sıcaklığında beklettikten sonra kullanmanız hamurun mayalanması açısından daha sağlıklı olacaktır. Yaş maya eğer taze ise eliniz ile ufaladığınızda direkt ufalanacaktır. Buradan da mayanın taze olup olmadığını anlayabilirsiniz.
  • Hamur mayalarken az da olsa şeker kullanmak oldukça önemlidir. Şöyle ki, şeker hamurun daha iyi bir şekilde mayalanmasını sağlar. İyi mayalanmış hamur ise yaptığınız börek ya da hamur işinin daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.
  • Mayalanma esnasında kullanacağınız unun beyaz un olmasına özen göstermelisiniz. Diğer un çeşitleri ile kıyaslandığında beyaz un hamurun daha fazla kabarmasına sebep olacaktır.
  • Kullanacağınız süt ya da sıvı neyse hamuru mayalamadan önce ılık olmasına dikkat etmelisiniz. Ilık süt de hamurun daha iyi mayalanmasını sağlamaktadır.
  • Hamurunuzu tüm malzemeleri ile karıştırıp yoğurduğunuz zaman bir süre kabının kapağı kapalı bir şekilde dinlenmesi gerekmektedir. Bu şekilde bir süre beklettikten sonra hamurunuz mayalanacaktır. Beklemeden direkt hamur işini yapmaya yönelirseniz zaman hamurun kabarmasına fırsat tanımadığınızdan börekleriniz tam manasıyla lezzetli olmayacaktır. Aynı şekilde hamurun ağzı açık bir şekilde beklemesi de hamurun yeterince kabarmamasına sebep olmaktadır.

Çiğ Hamur Yemek Sağlıklı Mıdır?

Çoğu zaman çiğ yufka ya da çiğ hamur hazırlandığı zaman özellikle çocuklar için hemen alıp yenmek istenir. Çok sık başımıza gelen bu durum için tabiri caiz ise her kafadan farklı bir ses çıkmaktadır. Öncelikle belirtmemiz gerekirse yufka daha fazla işlemlerden geçtiği için tüketmek çok sorun değildir. Fakat hamur malzemenin de henüz çiğ olmasından dolayı mideyi ağrıtabilme özelliğine sahiptir.

Özellikle çocuklar için ve hassas mideye sahip insanların bu şekilde bir tüketim yapmamaları sağlık açısından zararlı olabilmektedir. Belki bağırsaklarda ya da midede küçük kurtçuklara sebep olmayacaktır ama yine de ciddi bir ağrıya sebep olabileceği için çiğ olarak tüketmemek de fayda vardır.

NOT: Hamur mayalarken tüm malzemenin karıştırdığından emin olmanız gerekmektedir. Aksi halde yine doğru bir hamur elde etmiş olmayacaksınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ