Arı Sütü Nasıl Saklanır?
Bildiğiniz sütler gibi akışkan bir yapıya sahip olmayan arı sütü krema gibi bir yapıya sahiptir. Birkaç haftalık genç arılara tarafından yutak bezlerinden salgılanan arı sütü, enzim yapısındadır. Sağlık açısından pek çok faydası olan arı sütü, bağışıklık sistemini güçlendirir, çocuklarda mental ve fiziksel büyüme ile sinir sistemlerinin gelişmesinde olumlu etkiler gösterir.
Vücudun kemik-kas gelişimini desteklemekle beraber romatizma kaynaklı hastalıkların tedavisinde olumlu etki gösterir. Diyabet hastalığının komplikasyonlarını dizginlerken, tansiyon rahatsızlığını düzene sokar. Yüksek enerji sağlamasının yanında yorgunluk belirtilerini azaltır, solunum sistemi rahatsızlıklarını engeller ve mide rahatsızlıklarını iyileştirir.
Sinir sistemi rahatsızlığı olan epilepsi ataklarını hafifletir ve kolesterolü düzenler. Ancak arı sütü kullanımında dikkat dilmesi gereken birkaç nokta vardır. Tüketilecek olan arı sütü dil altından alınmalıdır. Tüketilecek olan miktar bir çay kaşığını geçmemelidir. Yüksek oranda alınan arı sütü bireylerde zehirlenmeye sebep olabilmektedir. Kardiyovasküler rahatsızlığı olan bireyler ve 1 yaşın altındaki çocuklar arı sütünü tüketmemelidirler.
Özellikle çocuklarda görülebilen bir durum olan alerji belirtileri yetişkinlerde de görülebilmektedir.
Bu uyarıların yanında saklama koşulları da önemli olan arı sütü, organik yapısı yüzünden doğru saklanmazsa etkisini kaybedebilir hatta bozulabilir.
Arı sütünü kullanmak amacıyla kaptan çıkarmak için kullanacağınız kaşığın metal olmamasına özen gösteriniz. Arı sütünü tüketmek için tahta kaşık tercih ediniz.
Arı Sütü Nasıl Muhafaza Edilir?
Protein yapısından ötürü oda sıcaklığında saklanan arı sütleri bozulmaktadır. Bu yüzden arı sütleri dikkatle muhafaza edilmeli, uygun şartlar altında -20 derecede muhafaza edilmelidir.
Ancak arı sütünü bal ve bal ürünleri ile karıştırırsanız saklama derecesi biraz daha yükselebilmektedir. Bal ve bal ürünleri ile karıştırılan arı sütler +4 derecede, buzdolabında saklanabilmektedir.
Kendine has rengi olan açık krem renkteki arı sütleri bozulma halinde koyulaşarak dokusunda bozulduğunu göstermektedir.
Ayrıca arı sütü 4 derecede olmak şartıyla buzdolabında 2-3 ay süresince saklanabilecek özelliğe sahiptir.
2-3 aydan fazla saklamak istediğiniz arı sütünü ise -18 derecede buzdolabınızın buzluk kısmında 18 ay boyunca saklayabilirsiniz. Saklama süresince tüketeceğiniz miktarlarda arı sütünü çıkarıp tüketmek bozulma sürecini geciktirecektir.
Organik yapısından dolayı ısı ve ışığa karşı duyarlı olan arı sütü faydalarını kaybedebilmektedir. Bu yüzden ısı ve ışıktan uzak şekilde saklanmalı, gerekirse arı sütünü muhafaza ettiğiniz kutunun dışını alüminyum folyo ile kaplayınız.
UYARI: Sağlığınız için arı sütü alımlarınızı eczaneler gibi güvenilir kuruluşlardan, gerekli barkodları kontrol ettikten sonra yapınız.