Çaydanlıktaki Kireç Nasıl Temizlenir?

Çaydanlıktaki Kireç Nasıl Temizlenir?

Birçok mutfakta hanımların karşı karşıya kaldığı bir sorundur dibi kireç tutan çaydanlıklar. Çaydanlığı dibi kireç tutarsa içine koyduğunuz su daha geç ısınır. Bunun sonucu olarak daha fazla gaz harcamak durumunda kalınır. Neredeyse her evde her gün kullanılan çaydanlıklarda bu durumun yaşanması da doğal olarak ekonomik yükü de arttırıyor.

Bunun yanı sıra eğer bu kireci temizleme süresini fazla ihmal ederseniz aşırı birikme yapar. Çaydanlığın dibinde biriken aşırı kireç içinde su kaynattıkça çözülmeye başlar. Isıttığınız suyunuzun çayınızın kalitesinin ve lezzetinin düşmesine neden olur.

Kireç birikmesinin sebebi ise yaşadığınız yerdeki şebeke suyu ile ilgilidir. Hemen hemen her yerde sular kireçli olsa da oranları farklılık gösterir. Bu orana bağlı olarak farklı sürelerde çaydanlıklarda kireç birikmesi meydana gelir. Bu durumu düzeltmek için çok kolay ve ekonomik yöntemler bulunmakta. Bu yöntemler için bir miktar limon tuzu, biraz sirke, biraz tuz, biraz su, patates kabuğu ve yumurta kabuğu gerekli.

1-)Limon Tuzu

En etkili yöntem limon tuzudur. Limon tuzu çaydanlığınızdaki kireçleri sökmekle kalmayıp aynı zamanda çaydanlığınızın parlamasına da neden olur. Çaydanlığınızın içine 1 su bardağı suya 2 yemek kaşığı limon tuzu ölçüsünde malzemeyi koyun. Bu şekilde aşağı yukarı 15 dakika kaynatın. Ardından bulaşık makinesinde ya da elde yıkayın. Dikkat etmeniz gereken nokta ise su miktarının kireç seviyesini geçmesi gerektiği.

2-)Sirke

Diğer bir yöntem ise sirke kullanarak uygulanır. Burada ise 1 su bardağı su ve 2 yemek kaşığı sirke çaydanlığa koyulur. Burada da su miktarının kirecin üzerinde kalması gerekli. Ardından yaklaşık 15 dakika kaynatın. Kaynamış suyu döktüğünüzde çaydanlığınızın kireçten arındığını göreceksiniz. Eğer küçük kalıntılar olursa 1 yemek kaşığı tuz ve 1 çay bardağı sirke koyun. Tekrar 15 dakika bekleyin. Elinizde ovalayarak yıkayın.

3-)Patates Kabuğu ve Yumurta Kabuğu

Soyduğunuz patateslerin kabuklarını çaydanlığınızın içine koyun ve üzerine kireç seviyesini geçene kadar su ekleyin. Kabukları bu şekilde yarım saat kaynatın. Burada patates kabuğu yerine yumurta kabuğu da kullanabilirsiniz. Yarım saatin sonunda kireçlerin çözüldüğünü görebilirsiniz.

NOT: Bütün bu yöntemleri daha etkili ve kolay uygulayabilmek için çaydanlık temizliğinizi suyunuzun kireç oranı ile doğru orantılı sıklıkta yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ