Aşırı Karın Guruldaması

Aşırı Karın Guruldaması

Genellikle aç olduğumuz zamanlarda bizi rahatsız eden mide guruldamasını hepimiz yaşamışızdır. Ancak aç olunmadığında ve bunun dışındaki durumlarda aşırı karın guruldaması görülüyorsa bu durum bağırsak rahatsızlıklarının habercisi olabilir. Bu yüzden aşırı karın guruldaması yaşıyorsanız kendinizi takibe almalı ve nedeninin ne derece önemli olduğunu görerek doktora danışmalısınız.

Karın Guruldaması Neden Olur?

Belki küçükken farkında değildik fakat ‘yemek yerken konuşma’ diyen annelerimizin bir bildiği varmış tabi. Yemek yerken hava yutulmasının sonucunda bu hava midede birikip guruldamaya neden oluyor. Rahatsız edici bu durumun diğer bir nedeni de açlıktan olabileceği gibi sağlığımıza olumsuz etki edecek bir neden değildir.

Fakat, bu mide guruldamaları sık oluyorsa, çok sesli oluyorsa hatta dışkıda anormal bir durum görülüyorsa bu tür guruldamanın nedeni bağırsak rahatsızlığı olabilir. Kabızlık, ishal, huzursuz bağırsak sendromu gibi hastalıklardan kaynaklı olabilir. Bu gibi ciddi belirtilerde en kısa sürede uzman doktor görüşü alınmalıdır.

Hamilelikte Karın Guruldaması

Anne adaylarının sağlıkla alakalı her konuda bilinçli olmaları gerekir. Kendilerinde gördükleri anormal bir durumda doktora gitmekten çekinmemelidirler. Hamilelikte karın guruldaması masum görülebilir. Düzenli beslenmeme, hava yutma, gaz başlıca sebebi olabilir. Yalnız, aç veya tok fark etmeksizin sesli mide guruldamaları yaşanıyorsa, doktorunuza başvurmanızı tavsiye ediyoruz.

Karın Guruldaması Nasıl Önlenir?

Öncelikle dengeli ve düzenli beslenmenin sağlıklı olmanın anahtarı olduğunu her zaman hatırlayınız. Bunu takiben,

  • yemek yerken hava yutmamaya dikkat edilmeli
  • sık sık ve az yemek yemekte fayda var
  • yavaş yemek yemek hem kilo vermeyi kolaylaştırır hem de en sağlıklı yemek yeme şeklidir.
  • Çok oturmamak, hareketli olmak
  • Papatya, yeşil çay vb. bitkisel çaylar içmek
  • Suyu az içmemek.

Bu maddeler yerine getirildiğinde aslında sadece mide guruldamasını önlemekle kalmayıp, aynı zamanda sindirim fonksiyonlarını daha sağlıklı bir şekilde düzenlemiş oluyoruz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ