Ensede Beze

Ensede Beze

Ensede beze oluşumu birçok farklı rahatsızlıktan meydana gelebilmektedir. Özellikle masa başında çalışan sürekli boynunu eğerek iş yapan kişilerde ensede beze oluşumunun sebebi o bölgedeki damarların üst üste binmesinden ya da o bölgedeki kasların gerilmesinden kaynaklanabilmektedir. Bu tarz sebeplerden ensede beze oluşumunda genellikle ; kızarıklık, şişkinlik ve morluk oluşumu da gözlenmektedir.

Ensede beze oluşumu dışarıdan ele gelen hafif yumuşak özellikte beze olabilir. Bu tarz bezeler yağ bezesidir. Genellikle zararsız olan bu bezeler farklı boyutlarda olabilir. Kişi bu tarz bir durumda mutlaka doktora giderek yağ bezesinin iyi ya da kötü huylu olduğunu öğrenmelidir. Gerekli görülürse buradaki beze küçük bir cerrahi operasyon ile alınabilir.

Ensede beze oluşumu denilince özellikle belli yaşın üzerindeki kişilerde akla boyun fıtığı gelmektedir. Boyun fıtığının bazı ileri olgularında enseye dokunulduğunda ele gelen bezeler hissedilebilmektedir.

Boyun fıtığı çağımızın en sık görülen rahatsızlıklarından biridir. Kişi başlarda boyun ağrısı ve baş ağrısı çekmekte ileri safhalarda elleriyle bir cismi tutmakta dahi zorlanmaktadırlar.

Boyun fıtığı tanısı MR ile konulmaktadır. Kişinin Mr sonucuna göre boyun fıtığının durumu belirlenir. Ameliyat durumunda olan fıtıklar acilen tedavi edilir. Ameliyat edilmesi gerekli görülmeyen fıtıklara ise fizik tedavi uygulanır. Bu sayede kişinin eski hareket kabiliyetlerine kavuşması sağlanır.

Ensede Şişlik

Ensede şişlik oluşumu ilk olarak akıllara vurma, çarpma olayını getirmektedir. Bu durumda ensede meydana gelen şişlik travma kaynaklı ise mutlaka gerekli tetkikler yapılarak (röntgen, tomografi, gerekli ise MR ) kişinin omuriliğine bir zarar verilip verilmediği görülmelidir.

Eğer kişinin ensesinde meydana gelen şişlik travma kaynaklı değil kendiliğinden oluşmuş ise bu durum ciddi bir rahatsızlığın belirtisi olabilir.

Ensede meydana gelen ağrılı şişlikler genellikle boynun aşırı zorlanmasından, yanlış hareket yapılmasından ya da boyun fıtığından kaynaklanmaktadır.

Ensede meydana gelen ağrısız oluşan ve gittikçe büyüyen şişlikler tümör olabilir. Bu durum ciddi önem arz etmektedir. Acilen tedavi edilmeli eğer tümör kötü huylu ise omuriliğe sıçraması önlenmelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ