Aşure Neden Yapılır ve Neden Dağıtılır?

Aşure Neden Yapılır ve Neden Dağıtılır?

Aşurenin yapılması ve dağıtılması aslında çok eski zamanlara dayanan bir gelenektir. Aşurenin ya da aşure günü sadece Müslüman halklarda değil, hemen hemen her dinde kabul edilmiş bir gün olduğunu kolaylıkla söyleyebiliriz.

Aşure Neden Yapılır Ve Neden Dağıtılır?

Aşure, elime itibariyle Arapça da 10 anlamına gelen “Aşara” kelimesinden türeyen bir kelimedir. Hicri takvimin ilk ayının yani Muharrem ayının 10. Gününe bu isim verilmiştir.

Aşure günü ile ilgili dinlerde bir çok olaylar yaşandığı anlatılır. Bunlardan biri ise Nuh tufanının Muharrem ayına geldiği ve Nuh peygamberin bu tufanın 10.gününde elinde olan malzemeler ile bu tatlıyı yaptığıdır. Bir diğer bahsedilen olay ise, Hüseyin Bin Ali ve onunla birlikte 72 kişi Muharrem ayının 10.gününde Kerbela’da Yezid ordusu tarafından katledilmesidir. Dinlerde Muharrem ayının 10.günü ile ilgili daha bir çok rivayet vardır.

Fakat burada biraz önce de söylediğimiz gibi hemen hemen tüm dinlerde bir birlik söz konusudur. Yani tüm dinler için bu tarihlerde dini bir mevzu yaşanmıştır.

Aşure yaparken bizim dinimizde daha çok ilk yazdığımız Nuh tufanı ile ilgili olan kısım düşünülerek hazırlanmaktadır. Bu yüzden aşure yaparken çoğu zaman malzeme alınmaz tamamen evde elimizin altında bulunan malzemeler ile yapılır. Bu malzemeler nohut, nar, buğday, üzüm, erik aklınıza ne gelirse, birleştirilir ve ortaya enfes bir tatlı çıkar. Ve yine dinimize göre bu tatlı birlik ve bereket getirmesi için mümkün olduğunca çok kişiye dağıtılır.

Aşure Yapımında Kullanılacak Püf Noktalar

  • Kullanılacak olan bakliyat ve meyvelerin tazeliğinden emin olmanız gerekmektedir. Eğer lezzetli bir aşure yapmak istiyorsanız, kullanacağınız malzemelerin bozulmaya başlaması ya da çürük olması aşurenin de istenilen tatta olmasını engelleyecektir.
  • Yine aşure yaparken kullanacağınız bakliyatları yumuşaması için bir gece öncesinden suda bekletmeniz gerekmektedir. Böylece sertliği gidecek ve aşureniz daha yumuşak olacaktır. Ayrıca bakliyatlar gaz içeren yiyeceklerdir. Bir gece suda bekletmeniz bu gazı almanıza da yardımcı olacaktır.
  • Aşure yaparken her malzemeyi aynı anda pişirmemeye dikkat etmelisiniz. Çünkü her malzemenin pişme süresi farklıdır. Örneğin bakliyatlar her zaman daha geç pişer. Bu yüzden bakliyatları tamamen haşlamalı ve aşureye bu şekilde eklemelisiniz.
  • Aşure yaparken kuru meyve kullanmayı düşünüyorsanız, kesinlikle ayrı olarak pişirmeniz gerekmektedir. Çünkü kuru meyveler aşurenin kararmasına sebep olabilmektedir.
  • Aşure de çok fazla malzeme bulunmasından dolayı, en son tüm malzemelerin pişirileceği tencereyi mümkün olduğunca büyük seçmelisiniz. Böylece daha rahat bir şekilde aşurenizi pişirebilirsiniz.

Aşure Nasıl Saklanmalıdır?

Aşureyi buzdolabında saklayabilirsiniz. Fakat saklarken kesinlikle üzerini kapatmalı ve hava ile teması kesilmelidir. Aksi takdirde aşurenin üst tabakası katılaşır ve donar. Aynı şekilde buzdolabında kokan ya da bozulmaya başlayan gıdalar var ise açık kalan aşure de kolaylıkla bu durumdan etkilenebilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ