Aşureye Süt Ne Zaman Konur?
Aşureye süt ne zaman konur sorusu, ev hanımlarının merak ettiklerinden birisidir. Aşure ülkemizin geleneksel bir hale gelmiş tatlarından birisidir. Her yıl belirli dönemlerde yapılan aşure en farklı lezzetlerden birisidir. Birçok farklı baklagil ile yapılan bir tat olan aşure çok yapılır ve tüm komşulara dağıtılır. Aşurenin yapılma amacı dayanışma ve yardımdır. Aşure birçok farklı şekilde yapılabilen bir tatlı olduğu için çoğu kişi farklı şekillerde yapılmaktadır.
Aşure tatlısının geçmişi de oldukça eskidir. Musa Peygambere dayanan bir hikayesi olan aşure bilindiğine göre Büyük Tufan’dan sonra Nuh’a ayak basan ve burada kalan malzemeler ile yapılan bir tatlıdır. Her yıl Muharrem ayının onuncu günü yapılır ve tüm komşulara dağıtılır.
Sütlü Aşure Nasıl Yapılır?
En sevilen aşure türlerinden birisi de sütlü aşuredir. Sütlü aşure yapımı su ile yapılan tariflere göre çok daha farklıdır. Süt ile yapabileceğiniz aşurenin çok daha hafif bir tadı olduğu için çok tercih edilen lezzetlerden birisidir. Aşağıda yer alan sütlü aşure tarifi ile sizler de evde kendinize aşure yapabilirsiniz.
Gerekli Malzemeler:
- 2 su bardağı nohut,
- 4 su bardağı buğday,
- 2 su bardağı kuru fasulye,
- 200 gr kayısı,
- 200 gr incir,
- 200 gr kuru üzüm,
- 9 su bardağı şeker,
- 2 paket kuş üzümü,
- Yarım litre süt,
- Üstü için ceviz, fındık, tarçın, nar, elma kurusu.
Nasıl Yapılır?
- Bir gece önceden buğdayı sıcak suyla yıkayın ve sonrasında üzerine su koyarak kaynatın. Aynı şekilde kuru fasulye ve nohutu da düdüklü tencere içinde bir gece önceden ıslatın ve bir kere kaynatın.
- Daha sonra buğdayın üzerine su dökerek buğdayı yeniden kaynatın.
- Üzüm, kuş üzümü, nar, incir ve kayısıların hepsini ayrı kapların içinde sıcak su ile ıslatın. Bu şekilde yumuşayana kadar bekletin.
- Sonra buğdaylar piştikten sonra sıcak su ile yumuşamalarını sağlayabilirsiniz.
- Buğdaylar bittikten sonra içine süt katın, sonra içine nohut ve kuru fasulyeyi de ekleyin. Sonra su ile birlikte kuş üzümü ve üzüm ekleyin. Bir miktar kaynattıktan sonra içine şekeri de ekleyin. Kapatmaya yakın olduğunda içine incir ve kayısıyı da katın.
- Altını kapattıktan sonra kapakta biriken suyu aşurenin üzerinde bir kez gezdirin. Bu bereketin artması için yapılan simgesel bir harekettir.
- Kaplara dağıttıktan sonra aşurenin üzerini fındık, fıstık, tarçın ya da nar ile süsleyebilir ve servis edebilirsiniz.
Süt Aşureye Ne Zaman Katılmalı?
Aşure yaparken kullanacağınız malzemeleri bir gece önceden ıslatıp kaynatmanız daha yumuşak olmalarını sağlayacaktır. Özellikle buğday, nohut ve fasulye gibi kuru baklagillerin mutlaka bu yöntem ile 1 gece önceden ıslatılmasına önem verilmelidir. Sütlü aşure yaparken sütü buğdayları pişirdikten sonra katmanız gereklidir. Buğdayların pişmesi ve yeterince yumuşaması için ise 40-50 dakika pişirmek gerekmektedir.