Kadife Perde Temizliği Nasıl Yapılır?

Kadife Perde Temizliği Nasıl Yapılır?

Kadife perdeler görsel açıdan oldukça hoş görünse de, temizliği oldukça uğraştırıcıdır ve bu nedenle kadife perde temizliği nasıl yapılır bilmek son derece önemlidir. Özellikle fon perde olarak kullanılan kadife perdeler sık sık yıkamanın doğru olmaması, aynı zamanda yıkama işleminin zor olduğu bir perde türüdür. Bu durumun başlıca nedenlerinden bir tanesi, kadife kumaşın yapısının bozulmaya hayli meyilli olmasıdır. Bu perdelerin kullanımı kadar yıkanması esnasında da bilinmesi gereken bazı püf noktalar bulunmaktadır.

Kadife Perde Temizliği

Oldukça hassas ve dikkat gerektiren bir kumaş türü olan kadife perdelerin kullanımı, temizliği ve bakımı hakkında olmazsa olmaz kurallar ve bilinmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Özellikle toz deterjan kullanımına son derece dikkat edilmelidir. Eğer kadife perde renkli ise, renginde açılma ya da yer yer değişme ortaya çıkabilir. Bunun yanında örüldüğü iplerde çekilme gibi görüntü kirliliği yaratacak sorunlar da ortaya çıkabilmektedir.
  • Genellikle türü kadife olan kumaşlarda, leke olan bölgede temizleme işlemi yapılması uygundur. Bunun için bu bölge sprey ve benzeri bir malzeme ile sadece su kullanılarak ıslatılır. Mümkünse gözle görülmeyen bir bölümde deterjan denemesi yapılır ki rengin çıkıp çıkmayacağı anlaşılabilsin. Renk değişimiz söz konusu değilse, lekeli olan bölge ilgili deterjan ile yıkanabilir.
  • Kadife perdelerin makineye atılması da kumaşın çekme ya da kendini salma riskini taşımaktadır. Bu nedenle, kadife perdeye sahip olan kişilerin bu perdeleri elde yıkamaları tavsiye edilmektedir. Buna olanak yoksa perde çamaşır makinesinde mutlaka hassas program ayarında yıkanmalı, çok fazla da sıktırılmamalıdır.
  • Makinede yıkama için maksimum sıcaklık 30 derece olmalıdır. Ortalama 800 devir ise sıkma için yeterli olacaktır.

Kadife Perde Kullanımı

Kadife gibi hassas ve özen isteyen kumaşlarda genellikle kuru temizleme önerilmektedir. Kuru temizleme işleminde perde zarar görmez ve renk değişimi gibi sorunlar ortaya çıkma riski çok düşüktür, bu nedenle de bu işlem gönül rahatlığı ile tercih edilebilir.

Yıkama sonrasında, lekeli bölgenin kurutulması, fön makinesi gibi çok güçlü hava vermeyen ürünlerle yapılmalıdır. Ayrıca sık aralıklarla perdenin fırçalanması da hem toz tutmasına engel olacak hem de son derece temiz bir görünüm kazanmasını sağlayacaktır. Toz alma işlemi için şayet fırçalama için yeterli vakit yoksa ya da ilgili ekipman mevcut değilse, elektrik süpürgesiyle çektirilerek de temizlik işlemi uygulanabilmektedir. Ancak süpürgenin çekiş gücü en düşük ayarda olmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ