Brokoli Kaç Dakikada Haşlanır?

Brokoli Kaç Dakikada Haşlanır?

Brokoli haşlanma yöntemine göre maksimum 10 dakika içinde haşlanmaktadır. Belirtmemizde fayda var ki, eğer brokolinin içindeki besin değerlerinden faydalanmak istiyorsanız mümkün olduğunca haşlanma süresini en az tutmak, hatta hiç haşlamayıp çiğ hali ile salatada tüketmek daha doğru olacaktır.

Brokoli Kaç Dakikada Haşlanır?

Brokoli iki şekilde haşlanır. Biri buharla diğeri ise bildiğimiz gibi su ile. Fakat buhar yöntemi ile haşlamak brokolinin içindeki besin değerlerini koruyorken, su da haşlamak, dikkat edilmediğinde içindeki besin değerlerini kaybetmesine neden olabilmektedir.

Brokolinin buharla haşlanması yavaş ve doğal olmasından dolayı su ile haşlanmasına nazaran daha geç sürede haşlanmaktadır. Buharda 20 dakika kadar bir sürede haşlanıyorken, su da ise yaklaşık olarak 10-15 dakika içerisinde haşlanabilmektedir. Brokoli haşlarken dikkat edilmesi gereken bazı detaylar vardır. Bu detaylardan belki de en bilineni, brokoliyi haşlarken rengini değiştirecek kadar ocağın üstünde tutmamak gerekmektedir. Aksi durumda brokoli besin değerlerini kaybetmiş olacağından, faydalarından yararlanmanız da imkansız hale gelecektir.

Brokolinin Faydaları Nelerdir?

Brokoli yukarıda da bahsettiğimiz gibi insan sağlığı için oldukça faydalı sebzelerden yalnızca biridir. Faydalarından size kısaca bahsetmemiz gerekirse;

  • Kanser önleyici etkisi bulunmaktadır. Aynı şekilde kanser hastalığına yakalanmış kişilerinde sıkça brokoli tüketmesi, araştırmalar sonucunda gözlemlenmiştir ki %60 oranında etkilerini azalmaktadır. Yine tümör oluşumunu engellediği gibi oluşan tümörleri de yine araştırmalar sonucunda %75 oranında küçülttüğü gözlemlenmiştir.
  • Kalp hastalarının da brokoli tüketmesi oldukça önemlidir. Keza brokoli, kalp sağlığını koruyan sebzelerden biridir.
  • Günlük olarak brokoli tüketmek, kan basıncını düzenlemektedir.
  • İnsan vücudunun içinde hem yararlı bakteriler hem de zararlı bakteriler bulunmaktadır. Zararlı bakterilerin çoğalması vücudun hastalanmasına sebep olur. Brokoli ise bu zararlı bakterilerin çoğalmasını engellediği gibi hücreleri yenileyerek, daha dinç bir görünüme sahip olmanızı ve vücut direncinizin normal seyretmesini sağlamaktadır.
  • Belki de brokolinin en bilinen özelliği ise kilo vermedeki etkisidir. Diyet menülerinizde ya da genel olarak direkt olarak kilo vermeyi düşünüyorsanız, sıklıkla brokoli tüketmenizi öneririz. Aynı şekilde brokolinin suyu ile de yüzünüzü yıkayarak, cildinizin daha canlı görünmesini sağlayabilirsiniz.

Brokoliyi Nasıl Tüketmeli?

Brokoli tüketirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta mümkün olduğunca besin değerlerini kaybetmesini engellemektir. Bu yüzden brokoliyi ya haşlayarak ya da çiğ olarak tüketmeniz gerekir. Çiğ olarak tüketmek daha çok salatalarda tercih edilen yöntemdir. Brokoliyi çiğ olarak tüketeceğiniz zaman ise yaprakları acı olacağı için mümkün olduğunca ayıklamaya özen göstermelisiniz.

Yine yukarıda da bahsettiğimiz gibi, brokoliyi haşlayarak direkt olarak ya da üzerine yoğurt dökerek de tüketebilirsiniz. Haşlarken brokolinin saplarının daha geç haşlanmasından dolayı çiçekli kısmı ile saplarını ayrı ayrı haşlayabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ