Ayak Şişmesi ve Ayakta Oluşan Kırmızı Benekler

Ayak Şişmesi ve Ayakta Oluşan Kırmızı Benekler

Ayak şişmesi ve ayakta oluşan kırmızı benekler birçok rahatsızlığın belirtisi olabilir. Ancak ayak şişmesi ve ayakta oluşan kırmızı beneklerin oluşumu akıllara ilk olarak dolaşım sistemi hastalıklarını getirmektedir.

Dolaşım sisteminde meydana gelen bozukluklar özellikle kalbin yeterli düzeyde çalışamamasından kaynaklı ya da damarlarda meydana gelen bozukluklar ayaklarda şişmeye yani ödeme sebep olmaktadır. Hatta bazı durumlarda oluşan bu ödemlere kırmızı benekler eşlik etmektedir.

Ayak şişmesi aynı zamanda yüksek tansiyon hastalarında da sıkça sorun oluşturmaktadır. Özellikle ilaçların yeterli olmadığı durumlarda ayaklarda şişlik oluşabilmektedir. bu tarz sorun yaşayan hipertansiyon hastalarının mutlaka doktora giderek tekrar kontrol olması, tansiyon takibinin sıkı bir şekilde yapılması gerekmektedir.

Ayak şişmesi ve ayakta oluşan kırmızı lekeler deride meydana gelen bazı reaksiyonlardan kaynaklı da oluşabilmektedir. Özellikle ayak şişmesi ve ayakta kırmızı benekler oluşumuna sebep olan hastalıklar;

  • Atopik dermatit ayaklarda kırmızı lekelerin oluşumunun en belirgin sebeplerinden biridir. Küçük yaştaki çocuklarda çok sık görülmektedir. Sıkça kaşıntının eşlik ettiği bu durum bazen enfekte olabilir. Enfekte olmuş vakalarda antibiyotik kullanımı mutlaka gerekir.
  • Kontakt dermatit genellikle alerjik reaksiyon sonucu oluşmaktadır. Kontakt dermatit sonucu ayak şişmesi ve ayakta oluşan kırmızı lekeler genellikle cilde bazı kimyasalların ya da alerjenlerin teması sonucu oluşmaktadır. Kontakt dermatit vakaları genellikle alerjeni ortadan kaldırınca düzelir.
  • Çok sık karşılaşılmayan bir sorun olan bazı cilt kanserlerinde de şişme kırmızı benek oluşumu gözlenebilmektedir.

Tüm bu rahatsızların dışında bazı hastalıklar direk olarak ayakta şişme ve kırmızı benek oluşumuna sebep olmasa da sekonder olarak yani dolaylı yoldan buna sebep olabilmektedir. Özellikle;

  • Şeker hastalığı
  • Skleroderma
  • Vaskülit
  • Kurdeşen
  • Enfeksiyonlar ve bazı sitotoksik ilaçlar bu duruma sebep olan hastalıklardandır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ