Ayak Tırnak Mantarı Neden Olur?

Ayak Tırnak Mantarı Neden Olur?

Halk arasında fazlaca görülen tırnak mantarı her ne kadar el ve ayak tırnaklarında görülse de, genellikle ayak tırnaklarında oluşmaktadır. Tırnak mantarının en bilindik nedenlerinden biri; travma etkenleridir. Tırnağa doğru hasar alınması halinde, zedelenmenin neticesinde tırnak yapısı bozulabilir. Normal şartlarda yapısı gereği sert ve dayanıklı olan tırnakta, travma sonrasında mantar oluşumu daha kolay bir hal almış olur. Tırnakların hasar görmesi dışında pek çok faktör, tırnak mantarına sebebiyet verebilir.

Tırnakta biriken mantarlar, el ve ayak tırnaklarında kalınlaşma ve renk değişimine neden olabilir. Hatta çoğu zaman mantar, tırnaktaki renk değişimi akabinde farkedilir. Tırnaklarda ağrı ve renk değişimi(kahverengi veya sarımsı) mantarın en belirgin belirtileridir.

Ayak Tırnak Mantarı Nedenleri Nelerdir?

Travma Etkenleri

El ve ayaklar gün içinde aktif kullanıldıklarından, kazaya ve darbeye açıktırlar. El veya ayak tırnaklarına doğru darbe alınması halinde tırnaklarda zedelenme baş gösterebilir. Tırnakların zedelenmesi ise beraberinde çoğunlukla mantar sorununu getirir. Çoğu zaman alınan hasardan sonra oluşan renk değişimi ve tırnakta kalınlaşma, zedelenmenin etkisi olduğu düşünülür. Ancak bu durum, tırnak mantarının habercisidir.

Aynı Tırnak Makasının Kullanılması

Diğer aile bireyleri ile aynı tırnak makasının kullanılması, tırnak mantarı sorununun sebepleri arasındadır. Birinde hali hazırda tırnak mantarı enfeksiyonu söz konusuysa, bu durum ortak tırnak makası kullanılması neticesinde bulaşıcı bir hal olabilir. Oluşabilecek tırnak mantarı sorununu önlemek adına, herkesin kendi tırnak makası olması önemli bir husustur.

Yanlış Tırnak Kesimi

Tırnakların çok derinden, dipten kesilmesi tırnak mantarı sorununa yol açabilir. Bu yüzden tırnakların doğru ve düzgünce kesilmesine özen gösterilmelidir.

Dar Ayakkabı Giymek

Ayağı sıkan dar ayakkabılar tırnaklara baskı uygulanmasına neden olarak, tırnaklarda zedelenmeyi tetikleyebilir. Aynı şekilde topuklu ayakkabı giyen kişilerde de bu soruna rastlanabilmektedir. Dar ayakkabı giymek, mantar oluşumunu tetikleyeceğinden ayağın rahat ettiği ayakkabıların tercih edilmesi önerilir.

Ayak Tırnak Mantarı Tedavisi

Halk arasında yapılan en büyük yanlışlardan biri; tırnak mantarının kendiliğinden geçmesinin beklenmesidir. Tırnak mantarları kendiliğinden iyileşmek yerine daha da artış gösterebilirler. Tedavi aşamasında uzmanlar tarafından daha çok ilaçlar tavsiye edilir. İlaç tedavisinin aksatılmadan devam edilmesi halinde, kısa zaman içerisinde tırnak mantarı sorunu ortadan kalkmış olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ