Hamilelikte Ast ve Alt Artışı

Hamilelikte Ast ve Alt Artışı

Gebelik döneminde kadın vücudunda hormonal bir çok değişim meydana gelir. Bunların en başında; gebelik ve östrojen hormonu salınımının artışı gelmektedir. Hormonal değişimlerin yanı sıra enzim değerlerinde de farklılıklar meydana gelir. Bu süreçte kadına uygulanacak testlerde, bir çok hormon ve enzim değerlerinin yükseldiği gözlenir.

Hamilelik döneminde yapılan testlerin ardından karaciğer enzimleri olan AST ve ALT değerlerinde artış olduğu gözlenebilir. Genellikle karaciğer hasarının olup olmadığının tespitinde değerlendirilen, yorumlanan AST ve ALT enzimlerinin bu evrede de kanda salınımı artabilir. Yani AST ve ALT karaciğer enzimlerinin artışı her zaman karaciğer hastalıklarına işaret etmez. Gebelik sürecinde de bu enzimlerde artış gözlenebilmektedir.

AST ve ALT Enzimlerinin Artması

Karaciğer rahatsızlıklarının tespiti aşamasında oldukça önemli parametrelerden olan AST ve ALT enzimleri kimi zaman artış gösterebilmektedir. Enzimlerdeki artış, karaciğer hasarından şüphe duyulmasına neden olsa da her durumda karaciğer ile ilgili olmayabilir. ALT ve ast enzimleri karaciğerin yanı sıra doku ve kaslarda da bulunmaktadır. Doku veya kas hasarına, zedelenmesine bağlı olarak da ast ve alt artışı oluşabilir. Enzim değerleri tek başına herhangi bir rahatsızlık bulgusu olarak değerlendirilemez, altında yatan nedenin tespiti için daha detaylı tetkik ve araştırma yapılması gerekmektedir.

Her ne kadar gebelik döneminde karaciğer enzimlerinin artış göstermesi normal olarak değerlendirilse de, bunun altında yatan ciddi sağlık sorunu olabilir. Doğru tetkik ve detaylı araştırma için kesinlikle uzman doktora başvurulması tavsiye edilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ