Bağırsak Delinmesi

Bağırsak Delinmesi

Bağırsak delinmesinin birden fazla sebebi olabilmektedir. Ancak her birinde yapılması gereken acil cerrahi müdahaledir. Bağırsak delinmesi birçok faktöre bağlı olarak bağırsak duvarının yırtılması, yiyeceklerin ve bakteri florasının karın boşluğuna yayılması şeklinde basit bir şekilde tanımlanabilir.

Bağırsak delinmesi;

  • En sık nedenlerden bir tanesi ülserdir. Ülsere bağlı bağırsak delinmelerinin yaşanma sıklığı ülkemizde çok fazladır.
  • Bağırsağı besleyen damarların tıkanması bir başka sebeptir. Bağırsağı besleyen bu damarların tıkanması bağırsak duvarlarının yeterince beslenememesine sebep olmaktadır. Bu durum sonucunda bağırsak duvarı zarar görür ve çöker.
  • Dışarıdan alınan sert darbeler ya da trafik kazaları gibi ciddi iç organ hasarına sebep olabilecek kazalar da bağırsak delinmesine yol açabilmektedir.

Bağırsak delinmesinin gerçekleşmesi durumunda;

  • Kişi karın bölgesinde ciddi şişlik ve ağrı hissetmektedir. Hasta belli bir süre sonra bu ağrıya dayanamaz hale gelir.
  • Karın boşluğunda hava birikimi meydana gelir.
  • Kanlı tuvalete çıkma ya da tuvaletini hiçbir şekilde yapamama durumu söz konusudur.
  • Kan lökosit sayısının bir anda artması gözlenir.

Bağırsak Delinmesi Tedavisi

Bağırsak delinmesinin erken anlaşılması kişinin sağlığı açısından çok önemlidir. Kişi yukarıdaki bulguları içeriyor ise ve öyküsünde bağırsak zedelenmesine sebep olacak durumlar var ise kişiye acilen gerekli tetkikler yapılır. Uzman doktor bağırsak delinmesi tanısı koyduktan sonra hiç beklemeden kişi ameliyata alınır.

Kişinin zarar gören bağırsak kısmı alınır. Gerekli cerrahi müdahaleler yapılır. Tüm bu müdahalelerin dışında kişinin çabuk iyileşmesi için belli bir süre antibiyotik tedavisi görmesi de gerekmektedir.

Bağırsak delinmesinde zaman çok önemli bir unsurdur. Kişi erken teşhis edilemeyen durumlarda iç kanamadan ya da kanın bağırsaktaki zehirli bileşimler ile zehirlenmesi sonucunda hayatını kaybedebilmektedir. Bu sebeple erken teşhisin ve uzman kişilerce uygulanan tedavinin hayat kurtarıcı olduğu unutulmamalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ