Balık Yedikten Sonra Antibiyotik İçilir mi?
Balık yedikten sonra antibiyotik tüketilir mi sorusu neredeyse herkesin kafasını kurcalayan bir sorudur. Bunun yanında balık yedikten sonra süt tüketilir mi? Tatlı tüketilir mi? gibi birçok soru daha vardır. Öncelikle balıktan önce ya da sonra bir çok gıda tüketilebilir fakat bunun ile alakalı olarak dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır.
Balık Yedikten Sonra Antibiyotik İçilir Mi?
Antibiyotik gerekli durumlar haricinde alınmaması gereken bir maddedir. Hatta bu konuyla alakalı günümüzde birçok sağlık kuruluşu, doktor sürekli antibiyotik kullanmanın vücudumuza verdiği zarardan da bahsetmektedir. Durum böyle iken, öncelikle antibiyotiği nasıl bir rahatsızlıktan dolayı kullandığınıza dikkat etmelisiniz. Özellikle doktor kontrolü olmadan antibiyotik kesinlikle almamalısınız. Bunun yanında, balıktan önce veya sonra antibiyotik normal şartlarda tüketilebilir. Fakat eğer vücudunuzun bu iki ürüne karşı hassasiyeti yoksa, doktorunuz tüketebilirsiniz dedi ise tüketmenizi öneririz. Bunun dışında antibiyotik kullanımınızı balıktan 1 – 1,5 saat önce veya sonra gerçekleştirmeniz daha doğru olacaktır.
Antibiyotik ilk başlarda hayatımıza çok faydalı, her hastalık sonrasında bizi direkt ayağa kaldıran bir ilaç olarak girdi. Fakat zamanla organlarımızda hasar meydana getirdiği için, kullanımı mümkün olduğunca minimum seviyesinde tutulan ve yalnızca doktor reçetesi ile verilen bir ilaç haline geldi. Böyle bir ilaç, taze olmayan bir balık ile tüketildiğinde midenizi rahatsız edebileceğinden, yukarıda yazdığımız saat aralıklarında almaya özen göstermelisiniz. Bu yaşanabilir mide rahatsızlığı durumu ise antibiyotik kaynaklı değil, balığın taze olmamasından kaynaklanmaktadır. Yani tüketeceğiniz balığın tazeliği her zaman önemlidir. Aksi halde yanında hiçbir şey yemeseniz bile sizi rahatsız edebilir, zehirlenmenize sebep olabilir.
Yine diğer bir soru ise balığın yanında süt ve süt ürünlerinin tüketilip tüketilmemesi gerektiğidir. Aslında bu konuda halk arasında herkes kesinlikle tüketilmemesi gerekir olarak yaklaşıyor olsa da, yine balığın ve diğer tüketeceğiniz ürünün tazeliğinden eminseniz, tüketebilirsiniz.
Balık Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Balık alırken her zaman güvendiğiniz ve tazeliğine inandığınız yerden almanızı öneririz. Bunun yanında balığın tazeliğine dikkat etmeniz gerektiği gibi mevsiminde olup olmadığına da dikkat etmelisiniz. Peki balığın taze olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Aşağıda yazmış olduğumuz adımları uygulayarak, alacağınız balığın taze olup olmadığını kolaylıkla anlayabilirsiniz.
- Taze balık özellikle yeni tutulmuş ise hareket eder. Bunun yanında mümkün olduğunca su içinde bekletilir.
- Taze balığın solungaçları kırmızı olur. Bu ayrıntı oldukça önemlidir fakat kesinlikle diğer adımları da izlemeniz gerektiğini hatırlatalım.
- Bayat balık ile taze balık arasındaki en büyük fark taze balığın gözleri, derisi parlak olur. Bayat balık ise grileşir ve gözleri içeri göçmeye başlar.
- Son olarak taze balık kesinlikle kokmaz. Alacağınız balığı muhakkak koklamanızı öneriyoruz. Eğer balıktan koku geliyorsa, bilin ki o balık bayatlamaya başlamıştır.