Bayat Balık Nasıl Anlaşılır?

Bayat Balık Nasıl Anlaşılır?

Balık içermiş olduğu zengin vitamin, mineral ve omega-3 den dolayı her yaş grubunda sık sık tüketilmesi gereken bir besin kaynağıdır. İnsan sağlığı ile direkt olarak etkileşim içindedir. Sağlıklı uzun bir ömür için balık hayatımızda olmazsa olmazdır.

Balığın tüketim sıklığı kadar tüketilen balığın tazeliği de büyük önem taşımaktadır. Bayat balık tüketimi kişinin zehirlenmesine, ciddi sağlık problemleri yaşamasına sebep olabilir.

Bayat Balık Nasıl Anlaşılır?

Balığın taze olması gerektiği bu kadar önem taşıyor ise kişilerinde birkaç yöntem ile balığın taze ya da bayat olduğunu anlayabilmesi gerekmektedir. Balığın ilk bakışta taze ya da bayat olduğunu anlayabilmek için birkaç yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler aşağıda anlatılmaktadır. Mutlaka balık alırken bu yöntemleri aklınızın bir kenarında bulundurunuz.

1-)Görüntüsüne Bakın

Bayat balık ilk bakışta görüntüsü ile kaybetmektedir. Çoğu zaman ilk bakışta bir balığın bayat ya da taze olduğu anlaşılmaktadır. Bayat balıklardaki pullar canlılığını kaybetmiş, balık mat bir görüntü almıştır. Kişi emin olmak için balıkların etrafında sinek olup olmadığına da bakabilir. Bayat balıkların etrafı sinekler ile kaplıdır. Çoğu zaman balıklar üzerine bu sineklerin bıraktığı toksik maddeleri aldığımız için ciddi zehirlenmeler yaşarız.

2-)Kokusuna Bakın

Balığın görüntüsünden sonra en çok dikkat edilmesi gereken husus balığın kokusudur. Hatta bazı durumlarda balığın görüntüsünden önce kokusu farkedilir. Kokan balık kesinlikle alınıp tüketilmemelidir.

Balığın kendine has güzel bir kokusu vardır. Bu koku sürekli balık tüketen kişiler tarafından kolayca anlaşılabilmektedir. Bu kokunun olmaması balığın her zaman bayat olduğunu göstermez. Çoğu zaman deniz balığı olmayan kültür ortamında yetişen balıklarda bu koku alınmaz. Bu kokunun alınmaması durumunda balıkta herhangi kötü bir koku var mı ona bakılmalıdır. Kötü bir koku olmadığı takdirde görüntüsüne de bakılarak alınmalıdır.

3-)Canlı Balık Tüketin

Balık tüketiminde öncelikli olarak bilindik yerlerde yemeğe ya da bilindik yerlerden balık alınmaya dikkat edilmesi gerekmektedir. Aksi halde kişi yukarıdaki hususlara dikkat ederek balık almalıdır. Taze balık almanın bir diğer yöntemi, canlı balık almaktır. Günümüzde balık tezgahlarının yanında akvaryumlar ve havuzlar bulunmaktadır. Bu havuzlarda canlı olarak bulunan balıklardan almaya özen gösteriniz.

4-)Dondurulmuş Balık Tüketmeyin

Günümüzde dondurulmuş ürünler hayatımızın her alanında büyük yer kaplamaktadır. Dondurulmuş deniz ürünleri de bunun büyük bir kısmıdır. Dondurulmuş ürün kullanmak insan sağlığı açısından zararlıdır, kanser olma ihtimalini arttırmaktadır. Aynı zamanda donmuş ürünlerin bayatlaması o kadar kolay anlaşılamaz ve kişinin zehirlenmesi mümkündür. Bu sebeple balıkları mevsimine göre taze bir şekilde tüketmek en iyisidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ