Bayat Ekmek Nasıl Değerlendirilir?

Bayat Ekmek Nasıl Değerlendirilir?

Ekmek israfı dünyanın en büyük sorunlarından biri olmakla birlikte en çok ekmek israfı yapan ülkelerden biri Türkiye’dir. Ölümlere neden olacak boyutlarda açlığın yaşandığı gerçeği göz önünde tutulduğunda herhangi bir gıdayı israf etmek bile oldukça yanlıştır. Ancak en ucuz besinlerden biri olan ekmek ülkemizde her gün milyonlarca adet olarak israf edilmektedir. Bu oranları düşürmek için de ekmek tüketimine ve kullanımına dikkat etmek gerekiyor.

Bunun için ilk yapılması gereken şey fazla miktarlarda ekmek almamaktır. Uzun vadede tüketilecek ekmekler ise buzlukta saklanmalıdır. Bu şekilde ekmekler tazeliklerini korurlar ve çözdürüldüklerinde buzluğa atıldıkları tazelikte olurlar. Bunlara dikkat edilmesi durumunda dahi bayatlayan ekmekler olabilir. Ancak bayatlayan ekmekleri çöpe atmak yerine pratik yöntemler ile kullanabilirsiniz.

1-)Çorba Kıtırı

Bayat ekmeklerden çorba kıtırı yapmak oldukça kolay bir yöntemdir. Bunun yanı sıra çorbalara da hoş bir tat katmaktadır. Bunun yöntemi uygulamak için bayatlayan ekmeklerinizi küp küp kesin. Küp şekline getirdiğiniz ekmeklerinizi fırına atarak biraz ısıtın. Fırında kızarıp ısınan ekmekler kıtır kıtır olacaktır. Bu ekmekleri hazırladığınız çorbaya attığınızda çorbanın sıcağıyla yumuşayacak ve çorbanız kızarmış ekmek lezzetiyle bulaşarak lezzetini katlamış olacaktır.

2-)Köftelik Ekmek

Bu yöntem Türk mutfağı açısından en rahat kullanılan en etkili yöntemlerden biridir. Bunun için parça parça kestiğiniz bayat ekmekleri rondodan geçirin. Bu şekilde kum tanesi gibi incecik olan ekmekleri köfte yaparken kullanabilirsiniz. Köfte tarifinizdeki galeta unu yerine bu kırıntıları kullanabilirsiniz.

3-)Pizza

Bayat ekmekleri kullanarak oldukça lezzetli bir pizza hamuru hazırlayabilirsiniz. Bunun için öncelikle ekmekleri küp şeklinde doğrayın. Ardından ekmeklerin üzerine ekmeklerin miktarına göre süt ekleyin ve üzerine yumurta kırın. Bu malzemeleri iyice karıştırarak pizza hamurunuzu elde etmiş olacaksınız. Eğer ekmeğiniz çok sertleşmiş ise sütü çok az ısıtarak ekmeklerin bir miktar yumuşamasını sağlayabilirsiniz.

4-)Kızartma Sandviç

Bayat ekmeklerden yararlanarak harika bir atıştırmalık hazırlayabilirsiniz. Bunun için istediğiniz kalınlıkta ekmeği dilimleyin. Dilimlediğiniz ekmeklerin üzerine az miktarda süt serpin ve kızgın yağda kızartmaya başlayın. Tereyağı daha lezzetli bir sonuç almanızı sağlar. Bir yüzü kızaran ekmekleri çevirdikten sonra kızaran yüzlerine domates ve kaşar peyniri koyun. Kaşar peyniri erimeye başladığında üzerine kırmızı biber, kekik ya da istediğiniz farklı baharatları ekleyin. İsteğe bağlı olarak siyah zeytinde konulabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ