Bebeklerde Sık Kaka Yapma

Bebeklerde Sık Kaka Yapma

Bebeklerde sık kaka yapma özellikle yeni doğan sınıfındaki bebeklerde çok normal bir olaydır. Sindirim sistemi tam olarak gelişmemiş olan bebekler sıvı gıda tüketimine de bağlı olarak genellikle her öğünden sonra tuvaletini yapmaktadırlar.

Bebeklerde sık kaka yapma var olan bir düzenin dışına çıkma şeklinde kendini gösteriyor ise bir sağlık sorununun göstergesi olabilir. Böyle bir durumda anne ve babalar hiç zaman kaybetmeden uzman bir hekimden yardım almalı, uzman tarafından gerekli görülürse gaita testi yaptırmalıdırlar.

Bebeklerde Sık Kaka Yapma Nedenleri Nelerdir?

Zehirlenme

Özellikle ek gıda alımına başlamış olan, anne sütü dışında farklı yemeklerden yiyebiliyor olan bebeklerde yenilen bozuk ürünlere karşı bir etki olarak sık kaka yapma olayı gözlenebilir. Burada unutulmamalıdır ki bebekler bize göre çok daha hassastır, bizi zehirlemeyen şeyler onları kolaylıkla etkileyebilir.

Bu durum çoğu zaman ishal şeklinde kendini gösterir. İshale yüksek ateş ve kusma eşlik edebilir. Eğer bu belirtiler söz konusuysa, uzman hekime gitmekte fayda vardır.

Enfeksiyon Kaynaklı Hastalıklar

Bebekler bağışık sistemleri tam olarak gelişmediği için dış ortama karşı oldukça savunmasızdır. Kolaylıkla bir mikroorganizma tarafından hasta edilebilir.

Bakteri, virüs, mantar kaynaklı enfeksiyonlarda bebeğin dışkılamasında bir değişime gitmesi çok sık gözlenen bir olaydır. Bebek bu dışkılama esnasında kanlı kaka yapabilir, kusabilir. Genellikle böyle bir durumda bebekte ciddi huysuzluk ve ateş bulunmaktadır.

Mide-Bağırsak Problemleri

Mide ve bağırsak sistemi tam olarak gelişmemiş olan bebeklerde bu bölgede meydana gelen ufacık bir problem bile şiddetli sonuçlar doğurabilir.

Bebeğin çok sık kaka yapması ya da uzunca bir süre kakasını yapamaması ciddi bir bağırsak hastalığına işaret ediyor olabilir. Böyle bir durumda uzman doktor tarafından bebeğin bağırsakları incelenmeli herhangi bir fizyolojik ya da patolojik sorun olmadığı gerekli testler yapılarak öğrenilmelidir.

Daha detaylı-doğru bilgi ve gerekli tetkikler için mutlaka uzman doktora başvurunuz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ