Bisikletin Kaç Jant Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bisikletin Kaç Jant Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bisikletler genel olarak, çocuk, yetişkin, dağ bisikleti olarak 3’e ayırabiliriz ve her bisiklette de jant sayıları farklılık gösterebilmektedir.

Bisikletin Kaç Jant Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bisikletin jantı dediğimiz kısım, tekerliğin içinde bulunan metal kısımdır. Kaç jant dendiğini zaman ise bu demir kısmın çapından bahsedilmektedir.

Jant seçimi aslında kişinin boy ölçülerine göre değişiklik gösterebilmektedir. Kaç jant olduğunu anlamak için genelde tekerleklerin üzerinde yazabildiği gibi kendiniz de ölçebilirsiniz. Eğer tam emin olmak istiyorsanız, bisikletçiler de size bu konuda yardımcı olacaklardır.

Jant Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Öncelikle alacağınız bisikleti günlük hayatınızda nerelerde kullanacağınıza karar verip ona göre jant seçimini yapmalısınız.
  • İkinci öncelikli kısım ise boy ve kilo ölçülerinize göre jant tercih etmelisiniz. Yani örnek vermek gerekirse, spor amaçlı günlük 2 saat sürmek için bisiklet tercih edecekseniz ve boyunuz uzun süre, bisikletiniz ve jantınızın ölçüsü büyük olmalıdır. Ayrıca büyük jantlı bisikletler, viraj alma açısından daha kolaydır. Bisiklet hakimiyetini daha kolay bir şekilde kavramınızı sağlar. Bu yüzden küçük bisikletler tercih etmemelisiniz.

Dağ Bisikletleri İçin İdeal Jant Ölçüleri Nasıl Olmalıdır?

Günümüzde kolay bir sürüş ve her çeşit yolda rahatlıkla kullanabilmek adına dağ bisikletleri sıkça tercih edilmektedir. Dağ bisikletlerinde ise jant ölçüleri ve haliyle bisiklet boyu oldukça önemlidir. Dağ bisikletlerinin büyüklüklerine göre ölçülerini; 26 jant, 27,5 jant ve 29 jant olarak 3’e ayırabiliriz. Bu jantların ölçülerinden bahsetmemiz gerekirse;

  • 26 jant: 559 mm
  • 27,5 jant 584 mm
  • 29 jant ise 622 mm’dir.
  • 29 jant en büyük janttır. Bu jant ölçüsü çok sık tercih edilmemektedir. Sebeplerine gelecek olursak eğer;
  • 29 janta sahip bisikletler büyük olduğundan dolayı diğer bisikletlerden daha ağırdır.
  • Yine bisikletin büyüklüğünden dolayı kısa boylu kişilerin kullanması tehlikeli olabilmektedir.
  • Bisikleti sürerken daha fazla efor sarf etmenize sebep olacaktır.

Bisiklet Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Yukarıda da biraz önce bahsetmiş olduğumuz gibi bisiklet alırken öncelikle hangi amaçla kullanacağınıza karar vermelisiniz. Günlük mü kullanacaksınız, spor amaçlı mı yoksa uzun yol için mi? Bisiklet alırken belki de sorulması gereken en önemli soru budur.
  • Boy ve kilo ölçülerinize göre bisiklet seçimine dikkat etmelisiniz. Boyunuza göre küçük ya da büyük bisiklet tercih ederseniz, bu bisiklet sürüşünüzü yavaşlatacağı ya da sizi zorlayabileceği gibi aynı şekilde konforlu bir şekilde yolculuk yapmanızı da engelleyecektir.
  • Bisikletin jant ölçüleri de üçüncü önemli bir ayrıntıdır. Bisikleti kullanacağınız amaca göre jant ölçüleri artabilir ya da azalabilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ