Börek Piştikten Sonra Fırından Hemen Çıkarılmalı mı?

Börek Piştikten Sonra Fırından Hemen Çıkarılmalı mı?

Börek yaparken ve piştikten sonra dikkat edilmesi gereken bazı küçük detaylar vardır. Bu detaylara çoğu zaman dikkat edilmese de, böreğin tat ve görünümünün bozulmasına sebep olabilmektedir.

Börek Piştikten Sonra Fırından Hemen Çıkarılmalı Mı?

Böreği piştikten sonra hemen fırından çıkarmak aslında yanlıştır. Bir süre kendi sıcaklığı ile kalmalı ve hızlı değil, daha yavaş bir şekilde soğuması beklenmelidir. Birden ısı değişimi geçiren börekler kendini bırakabilir ve bu da böreğinizin o iştah açıcı görüntüsünün kaybolmasına sebep olabilir.

Hangi böreği yaptığınıza göre değişse de, genel olarak börek yapmak zaman alan bir işlemdir. Bundan dolayı ağırlıklı olarak misafir ağırlanacağı zaman yapılır ve bu yüzden görüntüsü de tadı da oldukça önemlidir. Böreğinizin içinin tam pişmemesi, üstünün fazla kızarması gibi birçok rahatsız edici ve moral bozucu durum ile karşılaşmamanız için size birkaç ipucundan da bahsetmek istiyoruz.

Börek Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

1. Malzemelerin Taze Olması Önemli

Aslında bu madde her yemek ve hamur işi için geçerli bir maddedir. Mutfakta geçirdiğiniz sürenin gerçekten buna değmesini istiyorsanız, kullandığınız malzemelerin taze olmasına özen göstermeniz gerekiyor. Bozulmuş, bozulmaya yaklaşmış gıdaların kullanımı kimi zaman saatlerce uğraştığınız yemeğin tadını değiştirebiliyor. Bu da kısa süreliğine de olsa hem kişinin üzülmesine hem de mutfaktan bir süre uzaklaşmasına neden olabiliyor. Bu yüzden siz iyisi mi yapacağınız yemeğe karar vermeden öncelikle malzemelerinizi kontrol edin.

2. Malzemelerin Oda Sıcaklığında Beklemiş Olması Gerekiyor

Ne böreği yaptığınızın hiçbir önemi yok aslında. Genel olarak börek yaparken kullanacağınız süt, yumurta, yağ gibi malzemelerin en az yarım saat oda sıcaklığında bekletilmiş olması gerekiyor. Böylece hem kıvamına ulaşmış olacaklar hem de pişmesi daha kolay olacağından böreğinizin tadı da oldukça lezzetli olacaktır.

3. Soda Ve Yumurtanın Hünerini Es Geçmeyin

Böreğin çıtırlığı ve yumuşaklığı aslında lezzetini etkileyen önemli iki faktördür. Bunu da sağlamanız için soda ve yumurtadan yardım almanız gerekiyor. Her börek için uygulayabileceğiniz bu ipucu ile böreklerinizi daha lezzetli hale getirebilirsiniz.

4. Sebzeleri Unlayın

Eğer böreğinizi sebzeli yapacaksanız, sebzeleri yufkanın içine koymadan evvel çok az unlamanızı öneriyoruz. Böylece sebzelerin yufkaya yapışmasını önlemiş olursunuz.

5. Böreğinizi Pişirirken Dikkat Edin!

Son olarak böreği pişirmeye başlamadan evvel bir 15 dakika kadar fırınınızı ısıtmanızı öneriyoruz. Böylece böreğinizin pişmeyen bir bölgesi de kalmayacaktır.

Konumuzun başlığında bahsettiğimiz gibi piştikten sonra da fırından direkt olarak çıkarmanız doğru değildir. Bir süre fırının kendi sıcaklığında bırakmalı ve birkaç saat sonra böreği fırından çıkarmanız gerekmektedir.

Böreğinizi Muhafaza Ederken Dikkat Edin!

Börek uzun süre saklanmaya müsait bir gıda değil ama zaten kısa süre içinde tüketildiğinden, uzun saklanmasına gerek de kalmıyor. Fakat yine de böreğinizi doğru bir şekilde muhafaza etmeniz oldukça önemli. Aksi taktirde hem çabuk bayatlıyor hem de tadında ekşimeler meydana gelebiliyor.

Böreği saklarken her gıdada olduğu gibi uzun süre hava almasını engellemeniz gerekmektedir. Yani tüketilmediği zaman elinizin altında varsa cam kapaklı kaplar, yoksa streç film ile sararak böreğin hava almasını engelleyebilirsiniz. Buzdolabında saklamanıza gerek olmadığını da belirtelim, oda sıcaklığında kalabilir. Aynı şekilde fırının içinde de gönül rahatlığı ile böreği muhafaza edebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ