Poğaçaların Güzel Kızarması İçin Ne Sürülür?

Poğaçaların Güzel Kızarması İçin Ne Sürülür?

Yapacağınız poğaçaların ilk bakışta lezzetli görünebilmesi için kızarmış olması önemlidir. Poğaça ve böreğin üzerinin kızarması için uygulayabileceğiniz metotlar biraz farklıdır. Poğaça ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi sizin için anlattık.

Poğaçaların Güzel Kızarması İçin Ne Sürülür?

Hazırladığınız poğaçaları fırını vermeden önce üzerinin kızarması için son bir işlem daha yapmanız gerekiyor. Bu kızarma işlemini yapabileceğiniz en sağlıklı yöntem ise yumurta yöntemidir. Dilerseniz yumurtanın sadece sarısı, sadece beyazı veya direkt yumurtayı sürerek de kızarmasını sağlayabilirsiniz. Fakat genellikle bu tür işlemlerde yumurtanın direkt olarak sarısı kullanılır. Çünkü poğaçanın daha güzel kızarmasını sağlayacaktır. Söylediğimiz gibi, siz yumurtayı nasıl kullanmayı tercih ederseniz, herhangi bir problem yaşanmayacaktır.

Poğaça Yapımında Kullanabileceğiniz Püf Noktalar

Poğaça elinizde daha önce denenmiş bir tarif varsa aslında püf noktasına dikkat etmeden de yapılabilir fakat püf noktaları, yapılan gıdanın daha lezzetli olması için var. Bu yüzden öğrenmek isterseniz diye sizin için püf noktalarından bahsettik.

  • Hamur işlerinde dikkat etmemiz gereken en önemli püf nokta hiç kuşkusuz malzemelerin sıcaklığıdır. Şöyle ki, kullanacağımız malzemeler her ne kadar buzdolabında muhafaza etmemiz gereken malzemeler olsa da, poğaça yapmadan evvel bu malzemelerin buzdolabından çıkarılmış ve oda sıcaklığında bekletilmesi önemlidir. Lezzetli poğaçalar için siz de muhakkak en az yarım saat önceden malzemelerinizi dolaptan çıkarmayı unutmayın.
  • Poğaça hamurunun kabarması için, içinde muhakkak maya kullanılması gerekmektedir. Kullanacağınız mayanın ise son kullanma tarihine dikkat etmelisiniz. Poğaça kabarsın güzel olsun diye kullandığımız maya eğer bozulmaya başlamış ise maalesef poğaçanın da direkt olarak lezzetini etkileyecektir ve gıda zehirlenmelerine de sebep olabilmektedir.
  • Yapılan her hamur işinde unun elenmiş olmasına dikkat etmelisiniz. Çünkü unun içine taş karışmış olabilir, topaklanmalar meydana gelmiş olabilir. Böyle bir problem yaşanma ihtimaline karşın erken müdahale etmiş olursunuz.
  • Hamuru yoğururken kapatarak yoğurmanız önemli. Yani hamuru sürekli katlamalısınız yoğururken. Böylece hamurun içindeki havayı içinde bırakmanız daha kolay olur. Yine hamuru yoğururken elinize yapışmamasına dikkat etmelisiniz.
  • Hamuru yoğurduktan sonra şişmesi için dinlendirmeniz gerekiyor. Bu yüzden mümkünse hamurun üzerini temiz nemli bir bezle kapatarak şişmesini bekleyebilirsiniz. Daha sonra şekil vererek tepsiye dizebilirsiniz.

Poğaça Nasıl Muhafaza Edilir?

  • Poğaça yaptıktan sonra fırından çıkarır çıkarmaz kaplara alıp saklamaya çalışmak doğru değildir. Poğaçalar fırından sıcak çıkıyor ve soğuması beklenmediği taktirde çabuk yumuşayabilirler. Bu yüzden önce fırının içinde kendi sıcaklığı ile soğumasını beklemelisiniz. Daha sonra dilerseniz hava almayacak şekilde buzdolabı poşetlerine koyarak buzdolabınızın dondurucu kısmında muhafaza edebilir, isterseniz de kapaklı bir kap içinde veya streçli olarak oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz.
  • Poğaçalar oda sıcaklığında saklanması gereken yiyeceklerdir. Buzdolabında saklamak poğaçaların sertleşmesine neden olur ve her tüketim öncesi ısıtmak gerekir. Sürekli ısıtmak da poğaçanın yapısını değiştirecek ve yumuşaklığını da ortadan kaldıracaktır. Bu yüzden oda sıcaklığında hava almayacak bir şekilde saklanması önemlidir.
  • Poğaçalar doğru bir şekilde saklanmadığında ise kurur ve daha sonraki aşamada küflenmeye başlar. Kurumuş olan poğaçayı ısıtsanız da eskisi gibi lezzetli olmayacaktır. Küflenmeye başlamış poğaçaların tüketilmesi de gıda zehirlenmesine sebep olmasa bile, midenizde ağrı, terleme, ishal gibi problemlere sebep olabilmektedir. Bu yüzden küflenmeye başlamış veya kurumuş poğaçalarınızı tüketmekten kaçınmanızı öneriyoruz. Biraz önce bahsettiğimiz gibi belirtiler ile karşılaşma durumunuzda ise evde kendiniz tedavi olmak yerine önceliğiniz her zaman en yakın sağlık kuruluşuna gitmek olmalıdır. Küf bakterileri tüketim miktarına göre sağlığınızı etkileyebilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ